trombose pijn in arm

Trombose in de arm. Heb jij enige ervaring met trombose? Die kans is aanwezig. In Nederland is trombose namelijk een veelvoorkomende aandoening. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je op meerdere manieren last van trombose kunt krijgen.

Het is geen aandoening waar één aanwijsbare oorzaak voor is. Nee, het is in sommige gevallen zelfs een combinatie van factoren. Zo is het mogelijk dat je een bloedprop in je arm krijgt, nadat je aan die arm geopereerd bent.

Na een arm operatie kan je de arm namelijk voor een tijdje niet optimaal bewegen/gebruiken. Het mogelijke gevolg hiervan is dat het bloed gaat stollen. Doordat het bloed gaat stollen, loop je een (verhoogd) risico op een bloedstolsel. Op die manier kan een trombose arm dus ontstaan.

Wat weet jij allemaal over trombose in de arm? Heb je enig idee wat de mogelijke oorzaken zijn? En op welke manier de symptomen uiteindelijk tot uiting komen? In dit artikel geven we onder meer op die vragen antwoorden.

Tevens kijken we naar de behandelmethoden bij trombose in de arm en de mogelijke gevaren. Het is namelijk absoluut zo dat trombose in de arm niet onderschat mag worden.

Als deze vorm van trombose niet op de juiste manier aangepakt wordt, kan het verstrekkende gevolgen hebben. Laten we allereerst kijken naar wat trombose in de arm exact is.

Inhoud

Wat is trombose in de arm?

We spreken over trombose als een bloedstolsel in een bloedvat zit. Dit bloedstolsel is ontstaan doordat het bloed is gaan stollen. Het gevolg van deze bloedprop is dat het bloed niet meer op de gewenste manier door de bloedvaten heen kan stromen.

Als een dergelijke bloedprop zich in een bloedvat in de arm bevindt, spreken we over trombose in de arm. Dit wordt overigens ook aangeduid met de term trombose arm.

Wat zijn de oorzaken van een trombose arm?

Het lastige van trombose is dus dat dit op meerdere manieren kan ontstaan. Dit maakt het ook enigszins lastig om trombose te voorkomen, aangezien je met meerdere factoren rekening dient te houden.

In onderstaand lijstje kan je in ieder geval terug vinden wat de mogelijke oorzaken van een trombose arm zijn:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Zwanger
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

trombose door operatie

We kunnen wel stellen dat de mogelijke oorzaken van een trombose arm behoorlijk uiteenlopend zijn. Op sommige factoren heb je helemaal geen invloed, terwijl je op andere factoren wel invloed uit kan uitoefenen.

Zo is het algemeen bekend dat een goede en gezonde leefstijl de kans op trombose kan verkleinen. Dat geldt eveneens voor een situatie waarin je de sigaretten definitief links laat liggen.

Wat zijn de symptomen van trombose in de arm?

Nu je weet hoe trombose in de arm mogelijk kan ontstaan, is het ook van belang om naar de symptomen te kijken. Bij trombose in de arm is het namelijk belangrijk om tijdig in actie te komen.

Door spoedig een afspraak bij de huisarts te maken, kan de arts ook tijdig met een behandelplan beginnen. Op die manier is het wellicht mogelijk om erge gevolgen te voorkomen.

Maar, hoe weet je nou dat je mogelijk last van een trombose arm hebt? Raadpleeg onderstaand lijstje met symptomen om die vraag te beantwoorden:

  • Een behoorlijke pijn in de arm
  • Moeite met de arm uitstrekken en met dingen op tillen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in de arm
  • Een zwelling op/in de arm
  • Een glanzende huid op de arm
  • Een bovengemiddeld warme plek op de arm; daar bevindt het stolsel zich dan

De meeste symptomen zijn met het oog zichtbaar. Dat maakt het herkennen van trombose weer een stukje makkelijker. Let altijd op een warme plek op je arm, een mogelijke verkleuring en een zwelling.

De plek waar de warme plek zich bevindt, is ook de plek van het bloedstolsel. Dat geldt eveneens voor de zwelling; ook die bevindt zich nagenoeg altijd op de plek waar het bloedstolsel zich bevindt.

Hoe dan ook is het belangrijk om op alle symptomen te letten. Mocht je het vermoeden van één of meerdere symptomen hebben, moet je direct in actie komen. Als een arts tijdig aan het behandelplan kan beginnen, kunnen mogelijk de ergste gevolgen voorkomen worden.

De gevolgen

Heb je enig idee wat de mogelijke gevolgen van een trombose arm zijn? Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst naar de functie van een bloedvat kijken. Een bloedvat is verantwoordelijk voor het transport van bloed, inclusief zuurstof.

Dit bloed en zuurstof wordt naar het weefsel gebracht, waardoor dit levensvatbaar is en blijft. Op het moment dat een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel, kan het bloed niet meer op de gewenste manier stromen.

Het mogelijke gevolg is dat het weefsel niet meer ‘bevoorraad’ wordt door het bloed en de zuurstof. Hierdoor bestaat de kans dat het weefsel volledig afsterft. In een dergelijke situatie kan het noodzakelijk zijn dat de arm/hand geamputeerd wordt.

Ook loop je het risico op een longembolie. Een longembolie ontstaat door het bloedprop losschiet en vervolgens in/bij de longen vast komt te zitten. Als dat het geval is, komt de bloedprop vast te zitten in één van de longslagaders.

Het mogelijke gevolg daarvan is ook dat het achterliggende weefsel beschadigd raakt. Een longembolie kan levensgevaarlijk zijn; des te meer reden om extra scherp te zijn op trombose in de arm.

Behandelingen

Is het mogelijk om een trombose arm te behandelen? Ja zeker. Een arts kiest allereerst nagenoeg altijd voor antistollingsmedicijnen. Hiermee kan voorkomen worden dat het bloed verder gaat stollen. Daardoor wordt de bloedprop ook niet groter dan dat deze al was. Ook wordt hiermee voorkomen dat een nieuwe bloedprop ontstaat.

Daarnaast kan een arts elastische kousen aan laten meten. Deze elastische kousen moet je elke dag om je arm heen dragen. Hierdoor is het mogelijk om al het overtollige vocht af te voeren; een functie die bij een trombose arm niet meer goed functioneert.

Tot slot moet het menselijk lichaam in actie komen. Je lichaam is namelijk als enige in staat om de bloedprop in je arm volledig te laten verdwijnen. Daarvoor bestaan tot op heden geen medicijnen.