Wat is coronaire trombose

Wat is coronaire trombose? Het is zeker niet zonder reden dat wij deze uitgebreide website over trombose gestart zijn.

Nee, trombose is namelijk een aandoening die relatief veel in Nederland voorkomt. Trombose wordt door velen ook als een sluipmoordenaar gezien. Het is namelijk een aandoening waar je vanaf de buitenkant niks aan kunt zien.

Het is tevens een aandoening die al langere tijd in je lichaam kan zitten zonder dat je daar zelf erg in hebt. Voordat je het door hebt, kan het al te laat zijn.

Het is daarom ook ontzettend belangrijk om op de hoogte van alle symptomen te zijn. Door de symptomen te herkennen, kan je wellicht tijdig met de behandeling starten.

We willen je dan ook aanraden om bij enige twijfel direct een bezoek aan de huisarts te brengen. Een huisarts is op de hoogte van alle symptomen en kan de benodigde stappen zetten.

Bij een bezoek aan de huisarts kan je geconfronteerd worden met allerlei medische termen. Een voorbeeld hiervan is coronaire trombose.

Heb jij enig idee wat dit exact inhoudt? In dit artikel vertellen we jou alles over coronaire trombose.

Inhoud

Trombose in je lichaam

Zoals we al zeiden, is trombose een zeer hardnekkige aandoening. Het is namelijk ook een aandoening die op meerdere plekken in het lichaam kan ontstaan.

Trombose is in feite een bloedprop die in één van je bloedvaten vast komt te zitten. Het gevolg hiervan is dat het bloed niet meer door het bloedvat heen kan stromen.

Als dit in bijvoorbeeld je been of arm het geval is, kan dit betreffende lichaamsdeel afsterven. Dit komt puur doordat er geen bloed, en geen zuurstof, meer naar het lichaamsdeel getransporteerd kan worden.

Maar, het is ook mogelijk om trombose in een slagader te krijgen. Dat wordt met een dure term ‘basilaris trombose’ genoemd. Deze vorm van trombose is ontzettend gevaarlijk.

Basilaris is namelijk één van de slagaderen naar je hersenen toe. Deze slagader heeft de functie om het bloed in en rondom je hersenen heen te pompen.

Als dat door toe doen van een bloedprop niet meer kan, loop je het risico op een herseninfarct. Een herseninfarct kan voor levensbedreigende situaties zorgen.

Dat geldt eveneens voor coronaire trombose. We hebben het namelijk over coronaire trombose indien een bloedprop/bloedstolsel in één van de kransslagaderen ontstaat.

Het eventuele gevolg van deze bloedprop is een hartinfarct. Het is wellicht overbodig om te vermelden dat ook een hartinfarct voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen.

Coronaire trombose

Coronaire trombose is dan ook één van de meest gevaarlijke vormen van trombose. Doordat een bloedprop zich in één van de kransslagaderen bevindt, kan het bloed niet meer op de juiste manier naar het hart stromen.

Op een bepaald moment heeft het hart toch echt bloed nodig. Indien dat uitblijft, loop je de kans op een hartinfarct.

Om deze vorm van trombose nog iets beter te kunnen begrijpen, is het handig om naar de functie van een kransslagader te kijken. Dit is dus één van de aderen die naar je hart toe lopen.

De belangrijkste functie van een kransslagader is om zuurstofrijk bloed naar het hart te vervoeren. Deze aderen zijn in grote getale in je lichaam aanwezig en vormen samen een krans rondom je hart.

Op het moment dat één van de kransslagaderen verstopt raakt, loop je de kans dat het zuurstofrijk bloed niet meer naar het hart getransporteerd kan worden. Dit kan levensgevaarlijke situaties tot gevolg hebben, waaronder dus een hartinfarct.

Het is algemeen bekend dat een hartinfarct levensgevaarlijk is. Mede daardoor is het ontzettend belangrijk om op de hoogte van de symptomen van trombose te zijn.

Overigens wordt coronaire trombose ook wel eens aangeduid met de term ‘coronaire hartziekte’. Als je een dergelijke term voorbij hoort komen, is het dus van belang om de link met de kransslagader te leggen.

Bij coronaire trombose is tenslotte deze ader verstopt, waardoor het hart geen/minder zuurstofrijk bloed toegevoerd krijgt.

Mogelijke behandelingen coronaire trombose

Is het mogelijk om iets aan coronaire trombose te doen? Ja, dat is zeker mogelijk. Een arts zal ook snel richting antistollingsmiddelen of geneesmiddelen denken.

Het is namelijk ook mogelijk dat er sprake is van slagaderverkalking in één van de kransslagaderen. Op den duur kan dit tot trombose lijden. Het is dan ook belangrijk om ook hier goed van op de hoogte te zijn.

Door antistollingsmiddelen of geneesmiddelen voor te schrijven, probeert een arts om het proces af te remmen. Daarnaast kunnen deze medicijnen ervoor zorgen dat het bloed niet verder kan stollen.

Dat is wenselijk, aangezien anders de bloedprop steeds groter kan/gaat worden.

Het is echter ook mogelijk om operatief iets aan coronaire trombose te doen. Deze operatie staat beter bekend als een bypassoperatie.

Bij een bypassoperatie wordt een gezond stukje bloedvat uit bijvoorbeeld je been of arm gehaald. Dit stukje bloedvat wordt door de chirurg op de kransslagader aangesloten.

Dit gebeurt net voorbij de verstopping, zodat op deze manier een nieuw pad gecreëerd kan worden. Door dit nieuwe pad kan dan alsnog het zuurstofrijke bloed getransporteerd worden, zodat het hart niet zonder dit bloed komt te zitten.

Bypass operatie bij coronaire trombose

Een bypassoperatie staat te boek als een behoorlijk zware ingreep. Een patiënt wordt voor deze operatie dan ook onder volledige narcose gebracht.

Na afloop van de operatie heeft de patiënt enige tijd nodig om te herstellen. Dit komt puur doordat het lichaam een behoorlijke klap heeft gehad.

Bovendien moet het lichaam ‘wennen’ aan het nieuwe bloedvat bij de kransslagader. Mede hierom kiest een chirurg/arts niet zomaar voor een dergelijke operatie. Dit doet men alleen als er geen andere keuze is of als de situatie levensbedreigend is.

Overigens is het mogelijk om een bypassoperatie op een kloppend hart uit te voeren én op een stilstaand hart. Bij de laatste variant wordt het hart stilgezet.

De bloedcirculatie in het lichaam wordt de taak van een hart-longmachine. Nadat het nieuwe bloedvat volledig ‘geïnstalleerd’ is, krijgt de hart zijn oude functie weer terug.

Net zoals alle andere vormen van trombose is ook coronaire trombose behoorlijk hardnekkig. Mede daarom is het zo belangrijk om op de hoogte van de symptomen van trombose te zijn.

Ben jij benieuwd naar alle symptomen van trombose? Neem dan een uitgebreid kijkje op onze website.

Wij hebben eigenlijk alle relevante informatie over trombose op onze website gebundeld. Hierdoor wordt het voor jou een stuk makkelijker om de gewenste informatie terug te vinden.