trombose bij ouderdom

Wat doet de trombosedienst? Mensen die last van trombose hebben, kunnen hier behoorlijk door beperkt worden. Trombose is namelijk een ongelooflijke hardnekkige en vervelende aandoening.

Het is een aandoening waar je op een vervelende en vermoeiende manier last van kunt hebben.

Bovendien is het goed mogelijk dat de trombose op de lange termijn nóg ergere problemen veroorzaakt. Onder andere het gevaar van een longembolie en een herseninfarct ligt op de loer.

Mede daarom willen we je aanraden om zeer voorzichtig met trombose om te gaan.

Gedurende het leven word je ongetwijfeld geconfronteerd met pijntjes of gezondheidsproblemen. Dit is allemaal te danken aan het natuurlijke proces.

Als je ouder wordt, loop je namelijk een groter risico op bepaalde aandoeningen. Bovendien verandert de sterkte van je botten en spieren, waardoor je lichaam ietwat fragieler wordt. Maar, wist jij dat trombose ook een ouderdomsziekte is?

Ja, trombose is absoluut een ouderdomsziekte. De meeste mensen die last van trombose hebben, zijn dan ook al iets ouder.

Dit heeft echter vervelende gevolgen, onder andere doordat trombose zo hardnekkig is. Om trombose tegen te gaan, is het dan ook noodzakelijk om bepaalde metingen uit te voeren.

Ook moet je elke dag een bepaalde dosering aan medicatie binnen krijgen. Voor sommige ouderen is het echter niet mogelijk om dat allemaal zelf te doen.

Om ouderen toch de gewenste en benodigde zorg te kunnen bieden, is de trombosedienst in het leven geroepen. In dit artikel vind je alle informatie over deze unieke dienst. Weet jij bijvoorbeeld wat deze dienst zoal voor ouderen doet?

Trombosedienst

Inhoud

Wat doet de trombosedienst?

In Nederland is enkele jaren geleden de Nationale Trombosedienst in het leven geroepen. Deze trombosedienst is dag in dag uit bezig met het helpen en ondersteunen van mensen die trombose hebben. Deze trombosedienst is met name bestemd om de bloedwaarden van mensen te meten.

Als je last van trombose hebt, krijg je door de arts bepaalde medicijnen voorgeschreven. In nagenoeg alle gevallen zijn dit zogeheten antistollingsmedicijnen.

Deze medicijnen hebben in feite één doel; voorkomen dat het bloed blijft stollen. Maar, een arts kan er ook voor kiezen om K-remmers voor te schrijven. Indien dat het geval is, is het noodzakelijk om af en toe je bloed te controleren.

Voordat je het bloed kunt controleren, is het uiteraard noodzakelijk dat je bloed bij jezelf af neemt. Dit kan je doen door middel van een bloedprik.

Maar, het is niet altijd even prettig om dit zelf te doen. Bovendien zijn oudere mensen niet altijd meer in staat om dit bij zichzelf te doen.

Dat is dan ook één van de belangrijkste beweegredenen geweest om de trombosedienst op te starten. De trombosedienst helpt ouderen namelijk bij het prikken en het opmeten van het bloed.

Het is overigens ook zeer belangrijk dat deze bloedcontrole nauwkeurig gebeurd. Ook daarom is het voor een trombose patiënt zeer prettig dat de trombosedienst hierbij kan helpen.

Al met al neemt de trombosedienst een hoop werk uit handen voor een trombose patiënt. Dat is niet alleen prettig voor de patiënt, maar levert ook een bepaalde zekerheid op.

Samenwerking

De trombosedienst kan optimaal functioneren indien er een samenwerking gaande is tussen de patiënt, het ziekenhuis en de trombosedienst zelf.

Voor het bepalen van de juiste medicatie en de juiste dosering heeft een arts namelijk veel informatie nodig. Deze informatie komt enerzijds tot stand door de controle van de trombosedienst.

Anderzijds is het ook van belang dat de trombose patiënt veranderingen aan de arts meldt.

In de meeste gevallen speelt de trombosedienst hier ook een belangrijke rol bij. In feite levert de trombosedienst een prettige ondersteuning aan de trombose patiënten.

Voor een arts is het ook van belang dat hij/zij de nauwkeurige bloedwaarden door krijgt. Op basis daarvan moet hij/zij namelijk de juiste medicatie uitschrijven.

Uiteraard moet de arts daarbij ook rekening met andere risicofactoren houden. Onder andere de volgende risicofactoren kunnen de kans op trombose vergroten:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

Het is niet zonder reden dat ouderdom hier op de bovenste plek staat. Dit is namelijk één van de meest voorkomende oorzaken van trombose. Als je ouder wordt, verandert er namelijk het één en ander in je lichaam.

Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je bloedvaten vernauwen of dat je bloed sneller gaat stollen. Deze beide gebeurtenissen kunnen de oorzaak van trombose, of een longembolie, zijn.

Bij jou in de buurt

Door de jaren heen zijn er steeds meer trombosediensten door het hele land opgericht. Het voordeel hiervan is dat er altijd wel een trombosedienst bij jou in de buurt te vinden is.

In de meeste gevallen komt de trombosedienst bij jou thuis langs om de bloedwaarden te meten en alles te controleren.

Trombosezelfzorg

Het meten van het bloed gaat overigens door middel van een prik in de vinger of een prik in een ader in de arm.

De mensen van de trombosedienst doen dit dagelijks, waardoor zij dit ook op een pijnloze manier kunnen doen. Ook dat is één van de voordelen van de trombosedienst.

Concluderend

Het mag duidelijk zijn dat de trombosedienst voor vele trombose patiënten van onschatbare waarde is. Voor sommige patiënten is de trombosedienst zelfs onmisbaar. Het prikken van je eigen bloed is namelijk niet iets wat iedereen kan of wil.

In het kader van deze aandoening, en het toekomstperspectief, is het echter ontzettend belangrijk dat deze bloedmetingen nauwkeurig gebeuren. Juist voor die ‘activiteit’ biedt de trombosedienst de juiste zorg aan.

Mocht je een trombose patiënt zijn, kan het daarom erg prettig zijn om contact met een trombosedienst op te nemen. Je kunt hierover altijd navraag doen bij je behandelend arts of bij het ziekenhuis.

Zij hebben nauwe banden met de trombosedienst bij jou in de buurt, zodat je op een optimale manier ondersteund kan worden.

De trombosedienst kan trombose niet leuker maken, maar wel een stukje makkelijker. Dat is dan ook het doel van alle mensen die voor de trombosedienst werken.