aderverkalking been

Wat is aderverkalking in het been? Het menselijk lichaam is het meest kostbare bezit. Je hebt er hier tenslotte maar één van.

Daarnaast kan je met een gezond lichaam een leuk leven hebben. Het is dan ook ontzettend belangrijk om zuinig en voorzichtig met je lichaam en je gezondheid om te gaan.

Helaas heb je dit niet altijd in de eigen hand. Nee, intern in je lichaam kunnen allerlei ziekten of aandoeningen ontstaan, waar je zelf geen invloed op hebt.

Veel ouderen hebben namelijk te kampen met een trombosebeen of een trombose arm. Trombose is een aandoening waarbij een bloedstolsel in één van de bloedvaten vast komt te zitten.

Doordat dit bloedstolsel vast zit, kan het bloed niet meer op de gewenste manier door de vaten heen stromen.

Op den duur kan dit voor erge gezondheidsproblemen zorgen. Mocht je daarom het vermoeden hebben dat je last van trombose hebt, is een spoedbezoek aan je huisarts aan te raden.

Maar, niet alleen trombose is een aandoening waar je veel last van kunt hebben. Dat geldt ook voor de verkalking van aderen in je benen.

Je aderen hebben een ongelooflijk belangrijke functie in je lichaam, maar zijn daardoor ook bijzonder kwetsbaar.

Als er iets mis is met je aderen, kan dit grote gevolgen hebben. Ook hierbij geldt dus dat je scherp moet zijn op de symptomen van aderverkalking in je benen.

Maar, weet jij exact wat deze symptomen zijn? Nee? In dit artikel kan je alles lezen over de aderverkalking in benen, inclusief de bijbehorende symptomen.

Inhoud

Wat is aderverkalking in het been?

Aderverkalking is, net zoals trombose, een verouderingsziekte. Deze aandoening zie je dan dus ook veelal bij ouderen mensen terug.

Dit is een natuurlijk proces waar je verder niet al te veel invloed op hebt. Maar, aderverkalking kan al op relatief jonge leeftijd beginnen in je lichaam.

Bij aderverkalking is er sprake van een ontsteking in de wand van de bloedvaten. Deze ontsteking trekt allerlei stoffen en cellen aan, waaronder ontstekingscellen en vetten.

Door de aanwezigheid van deze stoffen en cellen kan je bloedvat na verloopt van tijd gaat vernauwen. Dit betekent met andere woorden dat een obstakel zich in je bloedvat gaat opstapelen.

Het gevolg daarvan is duidelijk: het bloed kan niet meer op de gewenste manier door de bloedvaten stromen. Maar, als het bloed helemaal niet kan stromen, heb je echt met grote problemen te maken.

Op dat moment kan er namelijk geen bloed meer naar je organen getransporteerd worden, waardoor en ook geen voedingsstoffen en zuurstof naar de organen komen. Als gevolg kan het weefsel van de organen volledig afsterven.

Aderverkalking kan in meerdere lichaamsdelen voorkomen. Onder andere in het hart, waardoor je een hartinfarct kunt krijgen.

Ook in de halsslagader en in de nieren is de kans op aderverkalking aanwezig. Tot slot komt aderverkalking ook voor in de benen.

De benen

Indien aderverkalking in je benen ontstaan, kan je hier de gevolgen van ondervinden. De gevolgen zijn onder andere niet genezende wondjes op de benen of moeite met lopen. Daarnaast kan het lopen ook als bijzonder pijnlijk ervaren worden.

In de medische wereld wordt deze aandoening ook wel atherosclerose genoemd. In de wandelgangen hoor je de termen etalagebenen of perifeer vaat lijden ook voorbij komen.

De symptomen van aderverkalking in het been

In feite is het belangrijkste symptoom de pijn in je benen. Dit is dan ook één van de eerste symptomen die je gaat merken. Als er een aderverkalking in je been aanwezig zit, doet dit simpelweg pijn.

De meeste aderverkalking in het been komen overigens in de kuit, bovenbenen of bilspieren voor. De plek waar de aderverkalking exact zit, is altijd boven de plaats waar de persoon pijn voelt.

Een ander symptoom is het plotseling ontstaan van wondjes op de benen. Bovendien kunnen deze wondjes zeer moeilijk herstellen, waardoor je langere tijd met open wondjes rond loopt.

Daarnaast is het ook mogelijk dat, op den duur, een deel van de voet af kan sterven. Dat geldt eveneens voor het afsterven van één of meerdere tenen; ook dat is mogelijk.

Maar, er zijn nog meer symptomen. In onderstaand lijstje kan je nog de overige symptomen van een aderverkalking in een been vinden:

  • Koude voeten
  • Weinig tot geen gevoel in de benen
  • Mindere groei van de teennagels
  • Aanwezigheid van kalknagels
  • Haargroei op tenen/voeten verdwijnt langzamerhand

trombosebeen

Mocht je dergelijke symptomen ervaren, is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Overigens loop je in bepaalde situaties meer risico op het krijgen van een aderverkalking in het been. Daarover kan je hieronder meer lezen!

Oorzaken en risicofactoren

Je vraagt je nu ongetwijfeld af op welke manieren je last kunt krijgen van aderverkalking. Wel, dat kan op meerdere manieren. Daarnaast zijn er meerdere factoren die het proces van de aderverkalking bevorderen.

Als je rookt of last van suikerziekte hebt, heb je bijvoorbeeld al meer risico op aderverkalking. Dat geldt eveneens als je overgewicht hebt, te weinig lichaamsbeweging hebt en een verhoogd cholesterolgehalte hebt.

Daarnaast kan ook erfelijke aanleg en de leeftijd hier een rol bij spelen. We zeiden in de inleiding van dit artikel al dat dit een verouderingsziekte is.

De leeftijd is dan ook één van de meest voorkomende oorzaken voor aderverkalking in de benen.

Tot slot willen we de laatste oorzaak nog benoemen: hoge bloeddruk. Als je een hoge bloeddruk hebt, loop je ook een groter risico op het krijgen van aderverkalking in de benen.

Slotwoord

Aderverkalking in de benen is een ziekte die absoluut serieus genomen moet worden. Het is namelijk zaak om zo snel mogelijk met de behandelingen te beginnen.

De behandeling begint in feite bij de basis; gezond leven. Daarnaast kan een huisarts bepaalde medicijnen voorschrijven, waaronder antistollingsmedicijnen.

Mocht de huisarts het noodzakelijk vinden, is het ook mogelijk om een operatie uit te voeren. Dat is dan een dotter- en stent behandeling, een bypassoperatie of een broekprothese. Maar, het is uiteraard prettiger als je dat kunt voorkomen.

Zorg er dan ook voor dat je altijd een gezonde leefstijl er op na houdt, ook als je al ouder bent. Aderverkalking is een leeftijdsgebonden ziekte, waardoor je zeker op oudere leeftijd hier extra scherp op moet zijn.