Bloedverdunners voor trombose

Inhoud

Wat is fenprocoumon

Fenprocoumon zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk stolt. Daarom wordt dit medicijn ook een antistollingsmedicijn genoemd.

Dit medicijn wordt vaak gebruikt als je bijvoorbeeld te maken hebt met een vorm van trombose.

Ook als je herstelt van trombose blijf je dit medicijn na de tijd vaak nog door gebruiken om te voorkomen dat trombose opnieuw ontstaat in je lichaam.

Wat doet het met je lichaam en wanneer gebruik je het?

Het medicijn is een antistollingsmedicijn dat wordt voorgeschreven door een arts als je te maken hebt met trombose, een hartinfarct, beroerte of een TIA.

In sommige gevallen wordt het ook voorgeschreven bij een hartritmestoornis.

Als je trombose hebt, betekent het dat er een bloedstolsel in één van je aderen zit die ervoor zorgt dat het bloed daar niet meer goed kan doorstromen.

Hierdoor krijgen delen van je lichaam te weinig bloed.

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor het bloedstolsel is ontstaan. Ook kan dit bloedstolsel daarna weer losraken en meegevoerd worden in de bloedstroom.

Zo ontstaat vaak een Longembolie. Bij een Longembolie blijft het stolsel dat los is geraakt weer verstopt zitten in een bloedvat naar de longen.

Door gebruik te maken van Fenprocoumon zorg je ervoor dat je lichaam minder snel van deze stolsels aanmaken. Waardoor je minder snel het risico loopt dat er een bloedvat afgesloten wordt.

Ook merk je zelf niets van het gebruik van dit medicijn en kan er alleen maar via een bloedonderzoek worden bekeken of het medicijn effect heeft op je bloed.

Ook wordt er aan de hand van het bloedonderzoek bepaald welke dosis je nodig hebt.

Dit medicijn neem je meestal voor langere tijd omdat het lichaam continu nieuwe bloedcellen aanmaakt. Dit medicijn wordt altijd dagelijks gebruikt en daarnaast ook voor een langere periode.

Mogelijke bijwerkingen van fenprocoumon

In sommige gevallen kan het voorkomen dat het medicijn Fenprocoumon bijwerkingen geeft. Soms kan het voorkomen dat je na het stoten makkelijker een bloeduitstorting krijgt.

Dat komt omdat door het gebruiken van bloedverdunners je bloed minder snel stolt waardoor onderhuidse beschadigingen langer blijven bloeden. Dit kan een bloeduitstorting veroorzaken.

Zelden komt het voor dat er een inwendige bloeding optreedt ergens in het lichaam. Dit is te herkennen aan een wat bruine verkleuring van je urine.

Daarnaast komt het ook heel zelden voor dat je overgevoelig bent voor dit medicijn in de meeste gevallen ontstaat er dan een allergische reactie op de huid. In dit geval is het belangrijk om direct een arts raad te plegen.

Een andere bijwerking dat heel zelden voorkomt bij het gebruik van dit medicijn zijn:

  • haarverlies (tijdelijk)
  • maag-of darmzweer
  • Misselijkheid, braken
  • Diarree

fenprocoumon bij Trombose

In veel gevallen wordt er in het geval van trombose dit medicijn voorgeschreven. De dosering wordt dan aan je doorgegeven via de trombosedienst.

Hiervoor moet je regelmatig langs bij de trombose dienst om je INR waarde van het bloed te laten meten. Op basis van deze meting wordt dan bepaald hoe veel medicatie je nodig hebt.

In sommige gevallen wijzigt de dosering van de medicatie. Als je één keer per dag je medicatie in neemt is het dan de bedoeling dat je diezelfde dag direct al begint met de nieuwe dosering.

Zodra je met dit medicijn begint, moet je er in de meeste gevallen voor een lange tijd mee doorgaan.

In de meeste gevallen blijf je dit medicijn de rest van je leven aanhouden om nieuwe vormen van trombose te voorkomen.

In sommige gevallen worden deze medicijnen ook maar een maand of 3 -4 gebruikt. Maar dat heeft vooral betrekking op acute situaties.

Als je aan deze medicatie begint is het vooral belangrijk dat je het dagelijks gebruikt en geen dosering overslaat. Als het voorkomt dat je een dosering vergeet, kun je deze op dezelfde dag nog inhalen.

Maar kom je er pas de volgende dag achter dan kun je het beter niet doen en contact op nemen met de trombosedienst. Zij kunnen je dan een passend advies geven hoe je de situatie het beste oplost.