Hoofdpijn bij Trombose

Sinus cavernosus trombose.  De opleiding voor bijvoorbeeld een arts of verpleegkundige duurt behoorlijk lang.

Dat is zeker het geval als men zich in een bepaald vakgebied gaat specialiseren. Na een dergelijke opleiding zijn zij echter wel op de hoogte van alle medische termen.

Het is namelijk een understatement dat er behoorlijk veel medische termen bestaan. Dit zijn ingewikkelde termen, zoals bijvoorbeeld sinus cavernosus trombose.

Heb jij ooit van deze term gehoord? En weet je wat deze term exact inhoudt? Na het lezen van dit artikel ben je hier in ieder geval wél van op de hoogte.

Mocht één van je dierbaren trombose hebben, is het belangrijk om hier veel kennis over op te doen.

Op die manier weet je hoe je het beste kunt handelen. Tevens is het voor veel mensen een geruststellende gedachte als zij weten wat een aandoening exact inhoudt.

Trombose is een behoorlijk lastige en hardnekkige aandoening. Dat geeft des te meer reden om je in deze aandoening te verdiepen.

Op onze website kan je dan ook ongelooflijk veel informatie over trombose vinden. Alle vormen van trombose worden besproken, inclusief alle symptomen en mogelijke behandelingen.

In dit artikel richten wij ons dus op sinus cavernosus trombose; wat is dit precies?

Inhoud

Wat is sinus cavernosus trombose?

Zoals we reeds zeiden, bestaan er meerdere varianten van trombose. Trombose is niet zomaar trombose.

Als we het over sinus cavernosus trombose hebben, zien we de afkorting CVST direct terugkomen.

Deze afkorting staat voor ‘cerebrale veneuze sinus trombose’. Wat wordt hier precies mee bedoeld?

Sinus cavernosus trombose, CVST, is een behoorlijk zeldzame vorm van trombose.

Het is een vorm van trombose die jaarlijks bij zo’n 250 Nederlands vastgesteld wordt.

Deze vorm van trombose is behoorlijk uniek te noemen; het is namelijk een aandoening die voornamelijk bij jonge mensen voorkomt.

Normaliter staat trombose bekend als een ouderdomsziekte. Bij sinus cavernosus trombose ligt dat dus iets anders. Deze variant van trombose komt namelijk het meeste bij jonge personen voor.

We spreken van sinus cavernosus trombose indien een bloedstolsel zich in de aders van de hersenen bevindt.

Het gevolg hiervan is dat het bloed door de hersenen niet meer goed afgevoerd kan worden.

Deze aandoening moet zeer serieus genomen worden; het sterftepercentage hierbij ligt namelijk tussen de 5 en 10%. Op de lange termijn zorgt CVST voor mindere problemen.

Zo’n 80% van alle patiënten komt hier zonder blijvende invaliditeit van af.

De symptomen van sinus cavernosus trombose

Sinus cavernosus trombose is dus een vorm van trombose die veelvuldig bij jongeren voorkomt.

Mocht je jong zijn en last van onderstaande symptomen hebben, is het belangrijk om tijdig aan de bel te trekken bij de huisarts.

Onderstaande symptomen kunnen mogelijk op sinus cavernosus trombose wijzen.

Het meest voorkomende symptoom is hoofdpijn. We hebben het daarbij over behoorlijk heftige en lang aanhoudende hoofdpijn. Bij zo’n 90% van alle CVST patiënten komt dit symptoom voor.

Daarnaast komt misselijkheid en overgeven ook vaak voor. Dit gaat soms gepaard met plotselinge, hevige hoofdpijn. Door de druk op het hoofd is misselijkheid een logisch gevolg.

Ongeveer 50% van alle CVST patiënten heeft ook te maken met uitvalsverschijnselen. Denk hierbij aan verlamming aan één zijde van het lichaam, een verlamming in het gezicht (bijvoorbeeld een scheven mond) of onduidelijke spraak.

Deze symptomen lijken behoorlijk veel op de symptomen die bij een herseninfarct horen.

Ook loop je als CVST patiënt een verhoogd risico op een epileptische aanval. Zo’n 40% van alle CVST patiënten heeft last van epileptische aanvallen.

De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk verstrekkend zijn, waardoor een spoedige behandeling hoe dan ook vereist is.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Nu je eenmaal weet wat de symptomen van deze vorm van trombose zijn, is het ook belangrijk om naar de oorzaken te kijken.

Op welke manieren kan sinus cavernosus trombose nou ontstaan? In onderstaand lijstje kan je de verschillende oorzaken terug vinden:

  • Anticonceptiepil
  • Overgewicht, soms in combinatie met gebruik van anticonceptiepil
  • Zwangerschap
  • Een darmziekte
  • Kanker
  • Afwijkingen in het stollingssysteem (mogelijke erfelijk)
  • Infectie in het hoofd of de hals

trombose door anticonceptie

De diagnose

Op welke manieren kan sinus cavernosus trombose gediagnosticeerd worden? Dit kan aan de hand van een scan van het hoofd of een MRI van de hersenen.

Bij 50% van de CVST patiënten is op de scan een zogeheten veneus herseninfarct zichtbaar.

Het blijkt dat een dergelijk veneus herseninfarct meestal bestaat uit een combinatie van kleine hersenbloedingen en oedeem.

Oedeem is een opeenhoping van vocht in het weefsel; dit kan leiding tot een zwelling.

Het is hoe dan ook belangrijk om tijdig de diagnose van sinus cavernosus trombose te stellen.

Deze aandoening vereist namelijk een tijdelijke en efficiënte behandeling.

De behandeling

Bij de behandeling kiest een arts meestal allereerst voor het indienen van heparine. Heparine is een bloed verdunnend medicijn waarmee het bloed in de hersenen dus ook verdund kan worden.

Mocht het noodzakelijk zijn, kan de arts ook kiezen voor een operatie. Dit is het geval indien er gevaar kan zijn van een dreigende inklemming.

Als dat het geval is, wordt bij een operatie een stuk van de schedel verwijderd.

Heb je last van sinus cavernosus trombose zonder duidelijke aanleiding? Dan dien je antistollingsmedicijnen te slikken.

Deze dien je echter voor een lange periode te slikken; zo’n 6 tot 12 maanden. Uiteraard is dit afhankelijk van de exacte situatie.

Besluit

Het mag duidelijk zijn dat deze vorm van trombose absoluut serieus genomen moet worden. Het is een relatief zeldzame variant van trombose, maar wel een variant met vele gezondheidsrisico’s.

Mocht je last denken te hebben van één van de symptomen, is het belangrijk om spoedig bij de huisarts langs te gaan.

Een huisarts kan in dat geval direct starten met een passende behandeling, waarbij het toedienen van heparine vaak de eerste stap is.

Indien noodzakelijk moet daarna een MRI of scan van de hersenen gemaakt worden. In dat geval blijkt al snel of er sprake is van sinus cavernosus trombose.

Het is hoe dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van sinus cavernosus trombose; met name als je last hebt van één van de mogelijke oorzaken.

Kennis maken met Trombose Zelfzorg

Moet jij voor je trombose regelmatig naar de trombosedienst? Wist je dat het ook ander kan? Tegenwoordig kun je je namelijk aanmelden voor trombose zelfzorg.

Hiermee krijg je de mogelijkheid om zelf je INR-waarde door te geven aan de trombosedienst.

Als je naar de trombose dienst gaat, krijg je elke keer weer die vervelende trombose prik. Met trombose zelfzorg is dat verleden tijd, omdat je hiermee zelf een kleine niet pijnlijke vingerprik kunt nemen om je INR waarde te testen.