trombosebeen

Symptomen trombose been. Trombose is een relatief veelvoorkomende aandoening. Het is een aandoening die ook wel als een ouderdomsziekte bekend staat.

Over deze benaming is echter enige discussie mogelijk. De cijfers laten zien dat trombose inderdaad het meest onder ouderen voorkomt.

Maar, ook jongere mensen hebben last van trombose. Het is dus geen uitgemaakte zaak dat alleen ouderen trombose kunnen krijgen.

Ook jongere mensen, zoals bijvoorbeeld zwangere vrouwen, lopen risico op het krijgen van trombose. Mede daarom is het belangrijk om op de hoogte van deze aandoening te zijn.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks ongeveer 30.000 mensen last van trombose krijgt. Ongeveer 10.000 mensen krijgen last van een longembolie.

Deze cijfers laten zien dat trombose relatief veel voorkomt en derhalve ook zeer serieus aangepakt moet worden. Dat is dan ook exact waar de medische wereld mee bezig is.

Men is druk doende bezig om nieuwe medicijnen uit te vinden. Medicijnen waarmee trombose volledig verholpen kan worden.

Helaas is dat op dit moment nog een ideaalbeeld in de toekomst. Voordat het zo ver is, moet er namelijk nog behoorlijk veel werk verzet worden.

Hierbij speelt ook de hardnekkigheid van trombose een belangrijke rol. Trombose staat te boek als een hardnekkige aandoening en die typering komt uiteraard ergens vandaan.

Door de jaren heen is namelijk gebleken dat het herstellen van trombose behoorlijk lastig is.

Van de 30.000 mensen die last van trombose krijgen, heeft het grootste gedeelte een trombosebeen. Dit betekent in feite dat de trombose zich in één van de benen bevindt.

Op plek 2 staat een trombose arm, maar een trombosebeen komt dus verreweg het meeste voor. In dit artikel zoomen we dan ook graag nader in op een trombosebeen.

Hierbij beantwoorden we in feite twee vragen: wat is een trombosebeen? En wat zijn de symptomen behorende bij een trombose been?

Wat is een trombosebeen?

Zoals je hebt kunnen lezen, is een trombosebeen de meest voorkomende variant van trombose. Als we het over trombose hebben, hebben we het over een bloedprop in een bloedvat.

Deze bloedprop, ook wel bloedstolsel genoemd, zorgt ervoor dat het bloed niet meer op de gewenste manier door het bloedvat heen kan stromen.

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Als je voet namelijk langere tijd geen bloed (en dus ook geen zuurstof) krijgt, kan de voet afsterven.

Op dat moment is er maar één uitgang: het amputeren van de voet.

Uiteraard ontstaat een bloedprop niet zomaar in een bloedvat. Hoe dit bloedprop ontstaat, is afhankelijk van de exacte situatie. Er zijn namelijk meerdere oorzaken mogelijk bij trombose.

In onderstaande lijst kan je enkele van deze oorzaken terug vinden:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

trombose door operatie

Al deze oorzaken kunnen de reden van een bloedprop zijn. Op sommige oorzaken heb je geen invloed, terwijl dat op andere oorzaken wel het geval is.

Het is hoe dan ook aan te raden om te allen tijde een gezonde leefstijl er op na te houden. Maar, hoe kan je een trombosebeen nou exact herkennen?

Oftewel: wat zijn de symptomen van een trombosebeen?

De symptomen

We kunnen de symptomen van een trombose been in feite in twee categorieën opsplitsen.

Enerzijds zijn de symptomen die duidelijk zichtbaar zijn en anderzijds zijn de symptomen die alleen voelbaar, maar niet direct zichtbaar zijn. In onderstaande lijst hebben wij de symptomen van een trombose been uiteengezet:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
Gevaren van Trombose
Illustration of “Atherosclerosis” article in Wikipedia

Een trombosepatiënt merkt dat het been behoorlijk zwaar en vervelend aan voelt.

Dat komt enerzijds doordat de bloedprop in de weg zit, maar anderzijds ook doordat het been veel vocht vasthoudt. Daardoor is het been ook (veel) dikker dan normaal gesproken.

Het afvoeren van het vocht wordt onmogelijk gemaakt doordat de bloedstroming niet meer in orde is.

Andere symptomen zijn dus duidelijk zichtbaar. We hebben het daarbij onder andere over de glanzende huid, de verkleuring op het been en de dikke zwelling.

Ook is het mogelijk dat je een warme plek op het been voelt. Heb je de plek gevonden waar het behoorlijk warm is? Dat is dan de plek waar het stolsel zich bevindt.

Voor de behandeling van een trombosebeen is het van belang dat je op de hoogte van deze symptomen bent.

Als jij namelijk in een vroegtijdig stadium de symptomen herkent, kan de arts ook in een vroegtijdig stadium het behandelplan uitschrijven.

Hoe ziet een behandelplan er uit bij een trombosebeen? Wij hebben hieronder de mogelijke behandelingen even in het kort besproken.

De mogelijke behandelingen

De eerste stap die de arts zal zetten, is het voorschrijven van antistollingsmedicijnen. Deze medicijnen moeten voorkomen dat de trombose erger wordt.

Ook kan op deze manier voorkomen worden dat elders in je lichaam nog een bloedprop gaat ontstaan.

De antistollingsmedicijnen zorgen ervoor dat het bloed niet meer kan/gaat stollen, waardoor het bloed zich dus ook niet meer kan ophopen.

Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat de antistollingsmedicijnen de bloedprop niet kunnen verwijderen. Nee, die taak is specifiek voor het menselijk lichaam weggelegd.

Vooralsnog is er geen medicatie uitgevonden die in staat is om de bloedprop te laten verdwijnen.

Bij een trombosebeen kan de arts ook nog elastische steunkousen voorschrijven.

Deze kousen worden speciaal op maat gemaakt en dienen nadien voor een langere periode gedragen te worden. Het doel van deze kousen is om het vocht uit het trombosebeen af te voeren.

Zoals je hebt kunnen lezen, houdt een trombosebeen behoorlijk veel vocht vast. Dat is niet alleen ongezond, maar is ook nog eens alles behalve prettig.

Mede daarom schrijft een arts relatief vaak deze steunkousen voor. Draag de steunkousen voor een lange periode (minstens enkele maanden tot enkele jaren) en maak de situatie iets draaglijker.