gezonde levensstijl

Trombose in je kuit? Weet jij in welk lichaamsdeel trombose het meeste voorkomt? Onderzoek heeft uitgewezen dat verreweg de meeste trombosegevallen in het been plaatsvinden.

Dit heeft onder meer te maken met de functie én tastbaarheid van een been. Stel nou dat je geopereerd bent en daardoor lange tijd aan bed/bank gekluisterd bent.

Op dat moment liggen je benen in horizontale houding, terwijl ze normaliter in verticale houding staan.

Deze verandering kan er voor zorgen dat het bloed gaat stollen en/of dat bloedvaten ontstoken/beschadigd raken. Dat is in de meeste gevallen de opmaat voor het ontstaan van een bloedstolsel, oftewel trombose.

Als je eenmaal een bloedprop hebt, bestaat de kans dat deze steeds verder groeit. Dat is dan ook één van de redenen waarom trombose als een hardnekkige aandoening aangeduid wordt.

Het is lastig om van trombose af te komen, terwijl het ook lastig is om trombose daadwerkelijk vast te stellen. Al met al is trombose daarom zeker géén makkelijke aandoening.

Stel nou dat je last van een bloedprop in je been hebt. Wat gebeurt er dan exact? Het bloedvat dat door de bloedprop geblokkeerd wordt, verliest de functie.

Het bloed kan tenslotte niet meer optimaal door het desbetreffende bloedvat stromen. De gevolgen hiervan kunnen verstrekkend zijn.

Je krijgt in ieder geval een dik en pijnlijk onderbeen, waarbij met name de kuit het zwaar te verduren krijgt. In dit artikel zoomen we dan ook in op trombose in de kuit.

Wat is dit exact? Wat zijn de symptomen? En hoe kan je hiervan herstellen? Op onder meer die vragen geven wij in dit artikel uitgebreid antwoord.

Inhoud

Wat is trombose in je kuit?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat we van een trombosebeen spreken, indien er een bloedstolsel in het been zit.

Dit bloedstolsel blokkeert het bloedvat en daarmee verdwijnt de optimale functie van het bloedvat. We moeten hierbij vermelden dat het in de meeste gevallen een bloedvat in het bovenbeen betreft.

Het gevolg daarvan is echter dat het bloed niet meer goed naar beneden het been in kan stromen. Oftewel: onder meer de kuit en de voet kunnen hier last van krijgen.

Als we het over trombose in de kuit hebben, spreken we dan ook met name over de pijn die je hierin voelt. Bij een trombosebeen heb je min of meer het gevoel dat je een zweepslag in de kuit hebt.

Deze pijn wordt als zeer vervelend ervaren. Daarnaast bestaat ook de kans dat je been/kuit behoorlijk dik wordt. Sterker nog: dat is redelijk gebruikelijk bij een trombosebeen.

Direct actie ondernemen

Het is dan ook van belang om een trombosebeen direct aan te pakken. Trombose in de kuit voel je terug in de vorm van een soort van zweepslag.

Dit gevoel is behoorlijk vervelend en moet dan ook zo snel mogelijk weggenomen worden. Dat kan onder meer door antistollingsmedicijnen te slikken en door elastische kousen te dragen.

Weet jij eigenlijk wat alle symptomen van een trombosebeen zijn? Beperken deze symptomen zich tot bovengenoemde pijn in de kuit? Of zijn er nog veel meer symptomen?

Bekijk onderstaand rijtje voor het antwoord op deze vragen:

  • Behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Zwelling op het been
  • Glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

trombose symptomen

Met name het bovenste punt is daarbij dus belangrijk: de pijn in de kuit of de knie. Deze pijn is voor sommige trombosepatiënten ondraaglijk.

Mede daarom is het belangrijk om trombose tijdig te diagnosticeren en vervolgens direct met een behandelplan te starten. Maar, de pijn verschilt weer per trombose patiënt.

Dat komt onder andere vanwege de grootte van het bloedstolsel en ook de locatie van het stolsel. Deze factoren bepalen uiteindelijk de pijngraad voor de patiënt.

Hoe kan je trombose in de kuit behandelen?

Wat kan je nou eigenlijk doen aan een trombosebeen? Hoe kan je de pijn in de kuit beperken? De eerste actie is om antistollingsmedicijnen te gaan slikken.

Met deze medicijnen is het mogelijk om erger te voorkomen. De antistollingsmedicijnen zorgen ervoor dat het bloed niet meer verder kan stollen.

Je voorkomt hiermee dan ook dat het bloedstolsel verder kan groeien. Bovendien is het dankzij de antistollingsmedicijnen mogelijk om ervoor te zorgen dat elders in het lichaam geen bloedpropjes gaan ontstaan.

Een andere vaak toegepaste behandelvorm is in de vorm van een elastische kous. Deze elastische kous wordt op maat gemaakt en heeft een belangrijke functie.

Als je last van trombose in de kuit hebt, ontstaat de pijn onder andere doordat er veel vocht in het been blijft zitten.

Normaliter wordt dit vocht afgevoerd, maar door de beperkte functionaliteiten van het been gaat dat niet meer naar wens.

Door de elastische kous te dragen, wordt dat proces juist gestimuleerd.

Het vocht wordt afgevoerd, waardoor het vocht uit het been/de kuit af neemt. Het vervolgens daarvan is weer dat je been een stuk vrijer aan voelt en ook minder pijnlijk is.

Mocht je een trombosebeen hebben, is het te allen tijde raadzaam om goed naar de arts te luisteren. Schrijft hij/zij antistollingsmedicijnen voor? Slik deze dan trouw elke dag op de afgesproken tijdstippen.

Heeft de arts een elastische steunkous voorgeschreven? Laat deze op maat maken en draag deze vervolgens continue.

Overigens is het voor de werking van een elastische kous wenselijk dat je deze een lange periode draagt. Denk hierbij zeker aan enkele maanden tot enkele jaren.

Alleen op die manier kan continue het vocht afgevoerd worden, waardoor je been/kuit een stuk prettiger aan gaat voelen.

Trombose zelfzorg

Kan je dan zelf ook nog iets aan het verdere proces? Nee, het is voornamelijk zaak dat je lichaam in actie gaat komen.

Je lichaam is namelijk de enige die ervoor kan zorgen dat de bloedprop uit je lichaam verwijderd wordt. Dit kan soms enige tijd duren, waardoor je voor een langere tijd last van je kuit kunt hebben.

Door middel van de antistollingsmedicatie en elastische kousen kan het ergste gelukkig voorkomen worden.

Om het ziekteproces makkelijker te laten worden, kan je gebruik maken van de diensten van trombose zelfzorg. Volg de e-learning en meet vervolgens zelf je bloedwaarden en dergelijke op!