trombose genezen

De onderzoeken naar trombose leveren tegenwoordig nog steeds schrikbarende cijfers op. Trombose is nog steeds één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Volgens de Nederlandse Trombosestichting krijgen elk uur maar liefst 11 mensen in Nederland last van trombose. Een belangrijke vraag daarbij is uiteraard: Is trombose te genezen? Het antwoord op die vraag hebben wij in dit artikel uitgewerkt.

Uit de informatie van de Trombosestichting blijkt ook dat dagelijks 3 mensen aan trombose overlijden. Ook overlijden 40 mensen per dag aan de gevolgen van hart- en herseninfarcten. Een dergelijk infarct wordt ook door trombose veroorzaakt. Mede vanwege deze schrikbarende cijfers is de roep om extra onderzoek nodig. Extra onderzoek is nodig om meer inzicht in de aandoening te krijgen en om passende medicatie te kunnen ontwikkelen. Vooralsnog is dat helaas nog niet aan de orde.

Inhoud

Kan trombose genezen worden?

Ja, dat is absoluut het geval. Volgens het UMC Utrecht geneest een trombosebeen of trombose in de long in de meeste gevallen dankzij een behandeling. Slechts een kleine minderheid krijgt te maken met levensbedreigende situaties.

Het mag duidelijk zijn dat de juiste behandeling levensbepalend is. Daarnaast is het ook van belang dat de behandeling in een vroegtijdig stadium ingezet wordt. Voor een ieder is het dan ook onwijs belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van trombose. Op die symptomen zoomen we verderop in dit artikel nog op in. In eerste instantie willen we kijken naar de mogelijke genezing van trombose.

Wat is trombose exact?

Om de mogelijke behandelingen in het juiste perspectief te kunnen zien, willen we graag eerst bespreken wat trombose exact is. We spreken van trombose indien een bloedprop de doorgang van een bloedvat blokkeert. Het ontstaan van een dergelijke bloedprop kan op vele manieren gebeuren; ook dat bespreken we verderop in dit artikel nog.

Trombose kan in meerdere lichaamsdelen plaatsvinden. Uit cijfers van de afgelopen jaren blijkt echter dat trombose meestal in de het been of in de arm aanwezig is. Een trombosebeen is verreweg de meest gediagnosticeerde variant van trombose. Hierbij is één van de bloedvaten in het been verstopt door de vorming van een bloedprop.

trombosebeen

Een dergelijke bloedprop kan, doordat het bloed is gaan stollen, behoorlijk groot worden. Door het oppervlakte van de bloedprop kan het bloed niet meer door het bloed heen stromen.

De mogelijke gevolgen van trombose

Als je last van een trombosebeen hebt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Zo is het goed mogelijk dat het weefsel in het onderbeen/voet af gaat sterven. Het bloed dat door een bloedvat heen stroomt, brengt namelijk ook zuurstof met zich mee. Op het moment dat het bloedvat geblokkeerd wordt, kan dit zuurstof ook niet meer getransporteerd worden.

Weefsel heeft echter zuurstof nodig om te kunnen leven. Op het moment dat de toegang van zuurstof geblokkeerd wordt, kan het weefsel afsterven. Een gevolg daarvan is dat het desbetreffende lichaamsdeel geamputeerd dient te worden.

Een ander mogelijk gevolg is dat de bloedprop losschiet en richting de longen, het hart of de hersenen schiet. Op het moment dat hier sprake van is, kan dit voor levensbedreigende situaties zorgen. Indien de bloedprop richting de longen losschiet, kan dit tot een longembolie leiden. Bij het hart en de hersenen kan het tot respectievelijk een hartinfarct en een herseninfarct leiden.

Hoge bloeddruk trombose

De mogelijke gevolgen van trombose zijn niet bij een ieder goed in te schatten. Dit wordt mede veroorzaakt door het startmoment van de behandelingen. Het is onwijs belangrijk dat de behandeling zo vroeg mogelijk gestart wordt. Door antistollingsmiddelen kan voorkomen worden dat de bloedprop groter wordt.

Daarnaast wordt dankzij deze medicatie ook voorkomen dat elders in het lichaam nieuwe bloedproppen ontstaan. Hieronder bespreken we de verdere details omtrent de mogelijke genezing van trombose.

Hoe kan trombose genezen worden?

Bij het genezen van trombose is het van belang om te weten dat het een belangrijke rol voor het menselijk lichaam weggelegd is. Het menselijk lichaam is namelijk de enige factor die de bloedprop kan (laten) verdwijnen. Vooralsnog heeft de medische wereld geen medicatie uitgevonden die deze functie over kan nemen. Een belangrijke rol is zodoende voor het lichaam weggelegd.

Hierboven hebben we al kort de werking van antistollingsmedicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen moeten erger zien te voorkomen. Enerzijds bedoelen we hiermee dat de huidige bloedprop niet groter mag worden. Anderzijds moeten deze medicijnen er ook voor zorgen dat er geen nieuwe bloedproppen kunnen ontstaan. In feite zorgen de antistollingsmedicijnen ervoor dat het bloed niet meer kan gaan stollen.

Daarnaast kan een arts ook medicatie voorschrijven om de situatie draaglijker te maken. Daarbij hebben we het onder andere over zogeheten elastische kousen. Deze kousen zorgen ervoor dat het vocht uit bijvoorbeeld het been of de arm afgevoerd kan worden.

Eén van de symptomen van een trombosebeen is namelijk dat, rondom de plek van de bloedprop, veel vocht opgehoopt wordt. Dit vocht zorgt ervoor dat het been pijnlijk en onwijs zwaar aan gaat voelen. Door de elastische kousen voor een lange periode te dragen, kan dit vocht op de juiste manier afgevoerd gaan worden.

De elastische kousen moeten speciaal op maat gemaakt worden en moeten voor een lange periode gedragen worden. Het advies is daarbij om minstens een half jaar de kousen te dragen. Veel artsen adviseren zelfs om de steunkousen tot twee jaar lang achter elkaar te dragen.

Hoe groot is de kans op genezing?

Indien je last van trombose hebt, kan dit je flink belemmeren in het dagelijkse leven. Daarnaast kan trombose, op den duur, dus ook voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Hoe groot is dan de kans op genezing? Volgens het UMC Utrecht is de kans op volledige genezing tamelijk groot. Slechts een klein percentage van de trombosepatiënten komt voor levensgevaarlijke situaties te staan.

Dankzij de hierboven benoemde behandelingen komen veel mensen goed van trombose af. Daarbij moeten we onderscheid maken tussen mensen die geen last hebben van restverschijnselen en mensen die dat wel blijven houden. Veel trombosepatiënten komen van trombose af zonder verdere gevolgen.

Maar, een deel van de trombosepatiënten blijft levenslang de gevolgen van trombose ondervinden. Deze gevolgen zijn onder andere vermoeidheid en kortademigheid.

Om de kans op restverschijnselen te minimaliseren, is het ook aan te raden om de elastische kousen te dragen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, worden deze kousen aangemeten om het vocht af te voeren. De andere functie van deze kousen is dus om de kans op restverschijnselen te minimaliseren c.q. te verkleinen.

Wat kan je zelf tegen trombose doen?

Je vraagt je nu wellicht af of je zelf ook iets tegen trombose kunt doen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om trombose te voorkomen? Nee, dat is zeker niet het geval. De manieren waarop trombose kan ontstaan, zijn namelijk onwijs variërend.

Sommige mensen lopen trombose op door een lange vlucht, terwijl andere mensen trombose krijgen door een erfelijke afwijking. Het is zodoende niet mogelijk om de kans op trombose voor de volle 100% uit te sluiten.

Daarentegen is het wel aan te raden om altijd een gezonde leefstijl te hanteren. Door voldoende te bewegen, kan je jouw bloedvaten in gezonde conditie houden. Dat geldt eveneens voor het aanhouden van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Door simpelweg op een gezonde manier te leven, kan je de mogelijke kans op trombose (en andere aandoeningen) verkleinen. Dat is dus absoluut aan te raden.

gezond bewegen om trombose te voorkomen

Op het moment dat je toch last van trombose hebt gekregen, is een spoedige afspraak bij de huisarts aan te raden. Hoe kan je trombose herkennen? Daarvoor hebben wij hieronder alle symptomen uitgeschreven. Denk je last te hebben van één of meerdere onderstaande symptomen? Dan is het aan te raden om zo spoedig mogelijk naar je huisarts te gaan.

Zoals eerder al gezegd, is het van belang om tijdig met de behandeling te starten. Op het moment dat trombose in een vroegtijdig stadium gediagnosticeerd wordt, is de kans op volledige genezing groter.

De symptomen van trombose

Om dit artikel waardevol af te sluiten, informeren we jou graag over de symptomen van trombose. Onderstaande symptomen zijn kenmerkend voor een trombosebeen:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan