Voorkom trombose door gezond te eten

Hoe kan je trombose voorkomen? Is het mogelijk om trombose te voorkomen? Kan je überhaupt trombose voorkomen?

Ja, dat is deels mogelijk. Door een gezonde leefstijl er op na te houden, kan je al een hoop uitsluiten. Daarnaast is het echter wel zo dat andere factoren óók voor trombose kunnen zorgen.

Dat zijn dan factoren waar je niet direct invloed hebt, oftewel externe factoren. Dankzij deze externe factoren is het dus niet mogelijk om trombose voor de volle 100% te voorkomen en uit te sluiten.

Inhoud

Wat is trombose precies?

In welke situaties spreken we eigenlijk over trombose? Op basis van welke zaken kan een arts de diagnose van trombose stellen?

Als we naar trombose kijken, zien we dat het over een bloedstolsel gaat. Dat bloedstolsel zit in één van de bloedvaten van het lichaam vast. Normaliter hoort dat uiteraard niet.

Doordat een bloedvat min of meer geblokkeerd is, verliest deze de optimale werking. De gevolgen hiervan kunnen verstrekkend zijn.

Bij deze aandoening is het ontzettend belangrijk dat je op de hoogte van de symptomen bent. Trombose staat namelijk te boek als een sluipmoordenaar. Een hardnekkige sluipmoordenaar wel te verstaan.

Als een bloedprop zich eenmaal in je bloedvat ontwikkeld heeft, is het erg lastig om deze bloedprop volledig te laten verdwijnen.

Middels medicatie is het mogelijk om erger te voorkomen, maar het verwijderen van de bloedprop is een taak voor het menselijk lichaam. De duur van trombose verschilt dan ook van persoon tot persoon.

Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, is het niet mogelijk om trombose te voorkomen. Je kunt middels een gezonde leefstijl wel proberen om je hart- en bloedvaten in een optimale conditie te houden.

Helaas spelen de externe factoren dus ook een significante rol. Een rol waar je helaas weinig tot geen invloed op hebt.

Hoe krijg je trombose?

Je kunt trombose krijgen op het moment dat je bloed gaat stollen. Hoe het bloed kan gaan stollen, is afhankelijk van de exacte situatie.

In onderstaande lijst kan je in ieder geval de mogelijke oorzaken van trombose vinden:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

trombose door operatie

Zoals je kunt zien, zijn de oorzaken nogal uiteenlopend. Op bijvoorbeeld ouderdom heb je geen invloed. Doordat je ouder wordt, kunnen je bloedvaten meer en meer gaan beschadigen.

Daardoor bestaat de kans dat het bloed gaat stollen en dat je last van trombose krijgt. Overigens is de kans groot dat je trombose door ouderdom krijgt.

Naarmate je ouder wordt, loop je namelijk meer kans op het krijgen van trombose.

Ook door bijvoorbeeld een erfelijke afwijking of door een operatie kan je last van trombose krijgen. De oorzaken zijn dus nogal uiteenlopend en óók daardoor is het lastig om trombose voor de volle 100% te voorkomen.

Als jij een erfelijke afwijking hebt, zijn er vrij weinig mogelijkheden om trombose te voorkomen. Je kunt het proberen met behulp van antistollingsmedicijnen, maar daarover lees je later nog meer.

3 risicofactoren van trombose

In de inleiding van dit artikel gaven we al aan dat een gezonde leefstijl absoluut belangrijk is. Met een gezonde leefstijl kan je jouw lichaam en bloedvaten in goede conditie houden.

Maar, ook als je super gezond leeft, zijn er altijd nog drie mogelijke risicofactoren. De onderstaande 3 risicofactoren kunnen voor de vorming van trombose zorgen:

  • Beschadiging van de binnenband van jouw bloedvat
  • Een tragere bloedstroom
  • Stollingsstoornissen

Het is moeilijk om op bovenstaande risicofactoren in te spelen. Dat komt met name doordat je deze risicofactoren niet (direct) door hebt.

Mede daarom typeren wij trombose als een sluipmoordenaar. Je merkt niet direct dat je last van trombose hebt, terwijl zich ondertussen een behoorlijke bloedprop zich aan het vormen is.

Hoe kan je trombose genezen?

Je weet ondertussen dat het niet mogelijk is om trombose voor de volle 100% te voorkomen. Wat als je trombose hebt gekregen? Welke mogelijkheden heb je om hiervan te genezen?

Het is belangrijk om te weten dat hier een belangrijke taak weggelegd is voor het menselijk lichaam. Jouw lichaam is namelijk de enige factor die ervoor kan zorgen dat de bloedprop uit je lichaam verdwijnt.

  1. Middels antistollingsmedicijnen kan wel getracht worden om erger te voorkomen. Deze medicijnen zorgen er in feite voor dat het bloed niet verder kan gaan stollen.Hiermee wordt voorkomen dat de reeds aanwezige bloedprop niet groter kan worden. Uiteraard wordt hiermee ook voorkomen dat nieuwe bloedproppen zich kunnen ontwikkelen.
  2. Daarnaast kan je ook met behulp van elastische kousen iets aan de klachten doen. Een van de symptomen van trombose is namelijk dat je last van een zwelling op de plek krijgt. Als een bloedvat in je been geblokkeerd door een bloedprop wordt, zie je bij dat bloedvat een zwelling ontstaan. Deze zwelling ontstaat puur doordat het bloedvat het bloed (en zuurstof) niet meer goed kan transporteren. De elastische kousen zorgen ervoor dat het vocht wel goed afgevoerd gaat worden. Hierdoor voelt je trombosebeen/trombose arm een stuk prettiger aan en doet deze ook minder pijn.

Trombose en nu?

Is het je helaas niet gelukt om trombose te voorkomen? Dan is het zaak om te vertrouwen op je arts. Je arts schrijft de juiste antistollingsmedicijnen voor je voor en kan ook elastische kousen aan meten.

Met deze elastische kousen kan je de zwelling van de plek waar de bloedprop zich bevindt dus af laten nemen.

Verder is het belangrijk om te weten dat je bloedwaarden vaak gemeten gaan worden. Met deze metingen is het mogelijk om te bepalen of het bloed nog aan het stollen is.

Door deze stollingswaarden af te lezen, kan een arts ook besluiten om de medicatie aan te passen.

Voor het meten van de bloedwaarden kan je naar de trombosedienst gaan, maar je kunt ook de trombose zelfzorg gaan gebruiken.

Dit is een keuze waar je goed over na moet denken. Verder is het taak om op je lichaam te vertrouwen.

Jouw lichaam gaat aan de slag om de bloedprop uit het lichaam te verwijderen. Dat kan even duren, maar houd hier altijd vertrouwen over in!