Hoe kom je van trombose af? Naarmate je ouder wordt, loop je meer kans op bepaalde ziekten en aandoeningen. Dit is puur een natuurlijk proces. Bij het ouder worden krijgt je lichaam namelijk te maken met veranderingen.
Deze veranderingen kunnen behoorlijk heftig zijn, waardoor dit geuit kan worden in bepaalde aandoeningen.
Een typerend voorbeeld hiervan is trombose. Bij trombose is er namelijk een bloedprop in één van de bloedvaten ontstaan.
Het gevolg? Het bloed kan niet meer op de gewenste manier door het bloedvat heen stromen, waardoor je serieuze problemen kunt krijgen.
Maar, op wat voor manier ontstaat die bloedprop daar überhaupt? Een ‘vereiste’ daarvoor is dat het bloed is gaan stollen. Maar, het bloed kan op enkele manier gaan stollen.
Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor deze, toch wel, vervelende aandoening. Als we naar de oorzaken kijken, zien we onder andere onderstaand lijstje terug komen:
- Ouderdom
- Beschadiging aan de bloedvaten
- Operaties
- Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
- Erfelijke afwijking
- Anticonceptiepil
- Te lang stil liggen
- Zwanger
- Langdurige vliegreis
- Roken
- Chemokuur bij kanker
- May-Thurner syndroom
Bovenstaande oorzaken kunnen een reden zijn voor het ontstaan van trombose. Daarbij vallen met name de twee bovenste punten op. Die twee punten gaan namelijk vaak hand in hand met elkaar.
Naarmate je ouder wordt, gaat er dus een hoop in je lichaam veranderen. Die verandering is ook merkbaar/zichtbaar in de bloedvaten.
De conditie van de bloedvaten gaat simpelweg achteruit; ook dat is een kenmerk van ouder worden.
Doordat de conditie van de bloedvaten achteruit gaat, kan het bloed ook niet meer op de gewenste manier hier door heen stromen. Op den duur kan dit voor serieuze problemen zorgen.
Inhoud
Hoe kom je van trombose af?
In dit artikel richten we ons dan ook op de vraag ‘Hoe kom je van trombose af?’. Er zijn meerdere manieren om van trombose af te komen. Maar, welke manier moet je in welke situatie toe gaan passen?
En wat is de rol van de arts in dit proces? Na het lezen van dit artikel weet jij in ieder geval de mogelijkheden om (eventueel) van trombose af te komen.
Het proces
Het proces van trombose is behoorlijk lastig te achterhalen. Dat heeft te maken met het feit dat trombose min of meer een sluipmoordenaar is. Het is een aandoening die je meestal in eerste instantie niet direct door hebt.
Het is tevens een aandoening die enkel van de binnenkant zichtbaar is. Pas als de trombose daadwerkelijk in je lichaam genesteld is, kan je dit aan de buitenkant zien.
Zo kan er op een trombosebeen een behoorlijk dikke en glanzende plek ontstaan op de huid. Dat is dan ook één van de symptomen van trombose.
Maar, de rest van deze aandoening bevindt zich dus aan de binnenkant van het lichaam. In een bloedvat wel te verstaan. Doordat je hier niet direct zich op hebt, is het lastig om trombose te herkennen en te achterhalen.
Ons advies luidt dan ook als volgt: denk je last van trombose te hebben? Breng met spoed een bezoek aan de huisarts. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter.
De diagnose
Is er eenmaal door de arts diagnose geconstateerd? Dan gaat de arts ook direct een behandelplan maken en uitschrijven. Hierbij is het belangrijk om te weten dat geen één medicatie in staat is om het bloedstolsel te laten verdwijnen.
Dit is een taak die enkel en alleen voor het menselijke lichaam weggelegd is. Dit betekent dat je lichaam aan de bak moet, terwijl jij middels medicatie alleen maar erger kan voorkomen.
Een arts schrijft namelijk in 99 van de 100 gevallen antistollingsmedicijnen voor.
Antistollingsmedicijnen is medicatie waarmee het verder stollen van het bloed voorkomen kan worden. De achterliggende gedachte hiervan is dat op die manier de trombose niet verder kan groeien.
Oftewel; het bloedstolsel in één van de bloedvaten kan niet groter worden.
Dat is noodzakelijk om erger te voorkomen. Als een bloedprop namelijk dusdanig groot is, is het mogelijk dat het achterliggende lichaamsdeel afsterft.
Als je bijvoorbeeld een bloedprop in een arm hebt zitten, is de kans dat je hand sterft. Bij zowel een trombose arm als een trombosebeen is het dus ontzettend belangrijk om tijdig te starten met de antistollingsmedicijnen.
Maar, het is wel belangrijk om te beseffen dat deze antistollingsmedicijnen je niet helpen om van de trombose af te komen.
Nee, het is enkel een hulpmiddel om erger te voorkomen. Om echt van de trombose af te komen, moet je lichaam namelijk behoorlijk aan de bak.
Het wegnemen van het bloedstolsel is een taak die enkel en alleen voor het menselijk lichaam weggelegd is. Daarbij bestaat wel het risico dat de bloedprop de verkeerde kant op schiet.
Op dat moment kan de bloedprop bijvoorbeeld naar de longen of de hersenen schieten.
Dit is dan ook dé reden waarop bijvoorbeeld een longembolie kan ontstaan. Het geeft dan ook direct aan hoezo het zo belangrijk is om trombose in een tijdig stadium aan te pakken.
De symptomen
Om je daarmee nog een handje te helpen, hebben we de symptomen van trombose nog even op een rijtje gezet.
Onderstaande symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een bloedprop in één van de bloedvaten:
- Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
- Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
- Een zwelling op het been
- Een glanzende huid op het been
- Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
Deze symptomen beschrijven de kenmerken bij een trombosebeen. Als trombose in bijvoorbeeld je arm zit, komen deze symptomen overeen.
Mocht je denken dat je last hebt van één of meerdere symptomen, willen we je graag aanraden om spoedig naar een huisarts te gaan.
De huisarts kan een diagnose stellen en op basis daarvan een behandelingsplan uitstippelen.
Het belangrijkste is om te weten dat jouw lichaam dé factor is bij het uitroeien van trombose.