tromboseoog

Trombose achter het oog? Trombose is één van de vaakst voorkomende aandoeningen in Nederland. Ten onrechte wordt trombose wel eens als een ouderdomsziekte getypeerd.

Het klopt dat met name ouderen last van trombose hebben, maar toch bestaan er vele varianten van trombose waar óók jongeren last van kunnen krijgen.

Al met al is het wel een feit dat trombose een hardnekkige aandoening is. Het is lastig om een diagnose te stellen en vervolgens is het ook lastig om een efficient behandelplan op te stellen.

Uiteindelijk is het taak aan je eigen lichaam om de bloedprop te laten verdwijnen, maar daarover later meer in dit artikel.

Heb jij enig idee in welke lichaamsdelen trombose het meeste voorkomt? Allereerst in het been. De benen zijn gevoelige lichaamsdelen voor trombose, mede vanwege de belasting voor de benen.

Ook kan het gevaarlijk zijn als je langdurig op bed moet liggen na bijvoorbeeld een operatie. Door de horizontale houding zijn je benen dan ook bijzonder kwetsbaar.

Een trombosebeen is dan ook de meest voorkomende variant van trombose. Een trombose arm is de op één na meest voorkomende variant van trombose.

In beide gevallen is er hoe dan ook sprake van een bloedprop in een bloedvat. Dit bloedstolsel zorgt ervoor dat het bloed niet meer optimaal door het bloedvat heen kan stromen.

Als het bloedstolsel dusdanig groot is, kan zelfs het bloedvat volledig geblokkeerd worden. Dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

In dit artikel gaan we niet naar een trombosebeen of trombose arm kijken. Nee, we willen naar een nadere trombosevariant kijken: trombose in het oog.

Wist je dat je ook last van trombose in/bij je ogen kunt krijgen? Ja, het is echt mogelijk.

Inhoud

Bloedvaten in het oog

Het oog is een behoorlijk gecompliceerd lichaamsdeel. In het oog bevinden zich onder andere bloedvaten. Deze bloedvaten in de ogen kunnen we onder verdelen in twee varianten: slagaders en aders.

Als in een slagader een bloedprop ontstaat, is er sprake van een ooginfarct. Als in een ader een bloedprop ontstaat, spreken we van oogtrombose.

Oogtrombose is dus in feite een opstopping in een bloedvat van de ogen. Het gaat hierbij om een ader die zuurstofarm bloed afvoert, ook wel venen genoemd.

Als in één van de venen een bloedstolsel ontstaat, kan het bloed niet meer op de gewenste manier door het oog stromen.

Oogtrombose komt meestal voor bij mensen die ouder dan 50 jaar zijn. De oorzaken hiervan kunnen uiteenlopend zijn, maar hebben vaak met één van de volgende vier facetten te maken:

  • Diabetes of hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Overgewicht
  • Roken

De symptomen van oogtrombose

Nu je eenmaal weet wat oogtrombose inhoudt, is het belangrijk om naar de symptomen te kijken. Welke symptomen zijn zo kenmerkend voor oogtrombose?

Oftewel: waar kan je trombose aan herkennen? Eigenlijk zijn er twee symptomen waar je oogtrombose duidelijk aan kunt herkennen.

Het eerste symptoom heeft betrekking op plotseling vlekken of lichtflitsen in je ogen. Deze vlekken/lichtflitsen ontstaan puur vanwege de beperkte bloedtoevoer in het oog.

Hierbij is het overigens wel zo dat het zicht niet per sé achteruit hoeft te gaan.

Een ander symptoom van oogtrombose is dat het zicht in één oog achter uit gaat. Dit komt doordat het netvlies niet meer naar wens kan functioneren. Het netvlies heeft een bepaalde bloedtoevoer nodig.

Door oog trombose kan die bloedtoevoer beperkt zijn, waardoor het zicht in één oog ook beperkt wordt. Daarnaast kan het bloedvat ook gaan lekken.

Doordat het bloedvat gaat lekken, kan er onder andere bloed, vocht en eiwitten in het netvlies terecht komen. Dit verstoort simpelweg de werking van het netvlies.

Overigens heb je bij dit symptoom geen last van pijn; het is alleen een vervelend gevoel.

Is het mogelijk om oog trombose te behandelen?

Kan je op een bepaalde manier oog trombose behandelen? Ja, dat is mogelijk door injecties. Deze injecties met medicatie dienen in de glasvochtruimte van het oog toegediend te worden.

Door deze injectie is het mogelijk dat het zicht weer verbeterd en dat de vlekken/lichtflitsen in mindere mate voorbijkomen. Tevens kan deze injectie ervoor zorgen dat het opgehoopte vocht in het netvlies gaat verdwijnen.

Daarnaast wordt er soms ook aangeraden om een laserbehandeling uit te laten voeren. Door deze laserbehandeling kunnen afgesloten bloedvaatjes hersteld worden. Ook kan hiermee een vochtophoping in een bloedvat verwijderd worden.

Het is wel goed om te weten dat oog trombose blijvende schade veroorzaakt. Als er zuurstofgebrek in het oog gaat ontstaan, kan dit zorgen voor blijvend verminderd zicht.

Des te meer reden om de symptomen van oog trombose scherp in de gaten te houden en zo snel mogelijk in actie te komen.

Denk je last van één of meerdere symptomen van oog trombose te hebben? Of heb je simpelweg het gevoel dat er iets aan je ogen mankeert? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Een huisarts kan mogelijk al een diagnose stellen of je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een KNO arts. Bij oog trombose is het absoluut zaak om hier tijdig tegen in actie te komen.

Daarbij moet getracht worden om te voorkomen dat het oog met zuurstofgebrek te kampen krijgt. Met name dat zuurstofgebrek levert gevaarlijke situaties op en kan ook voor blijvende schade aan het zicht zorgen.

Trombose zelfzorg

Heb je last van oogtrombose of van een andere variant van trombose? Dan is het noodzakelijk dat dagelijks je bloedwaarden gemeten worden.

Op basis daarvan krijg je informatie of je bloed de juiste waarden heeft. Het is echter bijzonder vervelend om voor een dergelijke meting continue naar een bepaalde plek te moeten komen.

Dat is niet langer nodig met alle dank aan de trombose zelfzorg.

De trombose zelfzorg zorgt er namelijk voor dat jij zelf de bloedstolling kunt gaan controleren. Je krijgt een e-learning cursus waarin je alles helder uitgelegd wordt.

Daarna kan je moeiteloos en pijnloos zelf met een vingerprik de bloedstolling meten. Door je aan te sluiten bij de trombose zelfzorg kan je van meerdere voordelen profiteren.

Zo is het absoluut prettig dat je niet meer elke dag de deur uit hoeft. Nee, meet vanaf je eigen bank simpelweg de bloedstolling op!