trombose tijdens zwangerschap

Wat is de relatie tussen trombose en zwangerschap? In Nederland komen sommige ziekten/aandoeningen relatief gezien veel voor. Het is daarbij ook interessant om te kijken naar de verhouding bij de verschillende leeftijdscategorieën.

Als we naar de ziekte trombose kijken, zien we dat deze ziekte naar verhouding veel voorkomt bij oudere mensen. We kunnen deze ziekte dan ook als een ouderdomsziekte omschrijven.

Echter is het verkeerd om te denken dat deze ziekte enkel en alleen bij ouderen voorkomt. In tegendeel zelfs. In sommige situaties loop je namelijk een verhoogd risico op trombose.

Een lijst met deze risicofactoren kan je hieronder vinden:

  • Langdurig stilzitten of langdurig stilliggen
  • Zwangerschap
  • Operaties
  • Roken
  • Een been of arm langere tijd niet gebruikt hebben
  • Erfelijke afwijkingen in het bloed
  • Boezemfibrilleren
  • Gebruik van de anticonceptiepil

Ook bij trombose is een gezonde leefstijl daarom van ongekend belang. Maar, op sommige risicofactoren heb je uiteraard ook geen invloed. Stel dat er in jouw familie erfelijke afwijkingen aanwezig zijn, doe je daar niks tegen.

Dat is iets wat volledig buiten jouw macht en bereik ligt. Maar, op bijvoorbeeld de risicofactor ‘roken’ heb je daarentegen wél weer zelf veel invloed.

Het is dus ook mogelijk om trombose te krijgen gedurende je zwangerschap. Hoe zit dat precies? Over die vraag kan je hieronder alles lezen.

Inhoud

Risico

Als je zwanger bent, loop je een groter risico op trombose. Volgens de geleerden is deze kans ongeveer 5 tot 6 keer zo groot ten opzichte van niet-zwangere vrouwen.

Bij een zwangerschap hebben we het daarbij overigens met name over een diepe veneuze trombose in het been. Ook hebben sommige zwangere vrouwen last van een diepe veneuze trombose in de bekken.

Trombose en zwangerschap

Met name in het tweede kwartaal van de zwangerschap loopt een vrouw een verhoogd risico op trombose. Zoals we al zeiden, is deze kans dus 5 tot 6 keer zo groot in vergelijking met niet-zwangere vrouwen.

Een ander opvallend detail is overigens dat trombose vaker in het linkerbeen voorkomt dan in het rechterbeen. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit komt.

Maar, sommige wetenschappers denken dat dit komt doordat de rechter heupslager de linker heupslager af gaat klemmen.

Tijdens de zwangerschap loopt een vrouw dus een grotere kans op trombose. Maar, waar komt deze grotere kans vandaan? Op welke medische manier is dit uit te leggen?

Veranderingen in het vrouwelijk lichaam

Gedurende een zwangerschap krijgt het vrouwelijk lichaam met bepaalde veranderingen te maken. Dat is uiteraard niet verrassend. Een vrouw heeft namelijk een ander levend wezen in haar buik.

Zodra dit wezen gaat groeien, groeit de buik ook flink. Onder andere deze groei heeft weer invloed op het vrouwelijk lichaam. Maar, dat is niet de reden waarom vrouwen bij een zwangerschap een grotere kans op trombose hebben.

Nee, de redenen hiervoor zijn terug te vinden in de veranderingen van de stroomsnelheid van het bloed, de veranderingen in de samenstelling van het bloed en eventuele beschadigingen van de bloedvaten. Dergelijke veranderingen in het vrouwelijk lichaam kunnen de basis vormen voor trombose.

Zoals we al zeiden, vinden er bij een zwangerschap grote veranderingen plaats binnen het vrouwelijk lichaam. Mocht jij of je vrouw zwanger zijn, is het dus ook van belang om de symptomen van trombose te herkennen.

Bij trombose is er sprake van een bloedstolsel dat in een bloedvat vast zit. Hierdoor kan het bloed niet meer op de juiste manier door het bloedvat stromen en kan het achterliggende weefsel een tekort aan zuurstof krijgen.

De symptomen van trombose

Ben jij volledig op de hoogte van de symptomen van trombose? Het is ontzettend belangrijk hiervan op de hoogte te zijn, zelfs als je niet zwanger bent.

Trombose is namelijk een behoorlijk gecompliceerde aandoening, waarbij het ook belangrijk is om tijdig met medicatie te beginnen.

Met bijvoorbeeld antistollingsmiddelen is het mogelijk om het bloedstolsel te verkleinen of te laten verdwijnen.

Onder andere de volgende symptomen kunnen bij trombose om de hoek komen kijken:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

Let op: we hebben het in dit lijstje over symptomen bij een trombosebeen. Dat past tenslotte bij het thema van dit artikel, aangezien een zwangere vrouw het grootste risico op trombosebeen loopt.

De mogelijke gevaren van trombose

Het mag duidelijk zijn dat het noodzakelijk is om trombose tijdig aan te pakken. Dat geldt met name voor een zwangere vrouw. In het tweede kwartaal van de zwangerschap loopt een vrouw het grootste risico op trombose.

De trombose kan dus ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de baby in de buik. Onder andere hierom is het van belang om op de hoogte van de symptomen te zijn. Daarnaast is het ook zaak om tijdig met de behandeling te starten.

Mocht je zwanger zijn, sta je ongetwijfeld onder controle bij een huisarts. Indien een huisarts het vermoeden van trombose krijgt, krijg je antistollingsmiddelen toegediend. Met deze middelen wordt getracht om het bloedstolsel in formaat af te laten nemen.

Als dat eenmaal gelukt is, kan het bloed weer beter door het bloedvat stromen. Overigens is je lichaam ondertussen ook met een felle strijd bezig tegen het bloedstol.

Uiteindelijk is je lichaam ook de enige die er voor kan zorgen dat het bloedstolsel volledig verdwijnt.

Mocht je zelf het vermoeden hebben dat je last van trombose hebt, is het van belang om tijdig aan te kloppen bij je huisarts. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet zwanger bent.

Het draait er in de basis om dat je trombose in een vroegtijdig stadium al tegen dient te gaan. Alleen op die manier kan je er voor zorgen dat trombose geen blijvende schade in/aan je lichaam kunt aanrichten.

Trombose is een gecompliceerde aandoening, waar zwangere vrouwen dus een groter risico op lopen. Blijf daarom altijd scherp en klop tijdig bij je huisarts aan. Dit is niet alleen in jouw belang, maar ook in het belang van je baby.