genezen van trombose

Meer weten over de trombose behandeling in Nederland? In Nederland hebben we een redelijk luxe leven.

Het sociale vangnet is goed in orde, de zorg is over het algemeen goed geregeld en enge ziektes zijn uitgeroeid.

We leven gelukkig niet meer in de Middeleeuwen.

Volgens de verhalen van die tijd waren er namelijk veel meer ziektes. Deze ziektes waren bovendien soms behoorlijk besmettelijk, waardoor in een kort tijdbestek een heel dorp ziek kon worden.

Gelukkig hebben we dat volledig achter ons gelaten. Toch zijn er nog bepaalden ziekten waar veel Nederlanders mee te maken hebben.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is trombose. Deze aandoening komt in Nederland nog te veel voor, met name bij ouderen. Ouderen zijn, door bepaalde omstandigheden, gevoelig(er) voor deze ziekten.

Het is echter ontzettend belangrijk bij trombose om hier snel een behandeling voor op te starten.

Daarmee kan je namelijk een hoop ellende voorkomen. Maar, welke behandelingen zijn er zoal mogelijk?

En wat is trombose nou eigenlijk? In dit artikel lees je alles over trombose en de mogelijke behandelingen.

Inhoud

Wat is trombose?

We spreken van trombose indien een bloedvat verstopt is geraakt door een bloedstolsel.

Een bloedstolsel kan je in feite vergelijken met een prop; het houdt het bloed in het bloedvat tegen, waardoor de doorstroming niet meer op de gewenste manier gaat.

Indien het bloedstolsel los schiet, kan dit eventueel in de longen terecht komen. Als dat het geval is, spreken we van longembolie.

Trombose kan op meerdere plekken in het lichaam ontstaan. Vaak gebeurt het in de benen; daarbij sluit een bloedstolsel een ader af.

Een andere benaming voor een ader is een vene; daar komt de benaming veneuze trombose dan ook vandaan.

Deze benaming heeft betrekking op een trombosebeen. Indien dit stolsel vanuit de been naar de longen schiet, hebben we het over een longembolie.

Als een bloedstolsel de slagader afsluit, is er sprake van arteriële trombose. De mogelijke gevolgen hiervan zijn onder andere een hersen- of een hartinfarct.

Hoe krijg je trombose?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is trombose een behoorlijk serieuze aandoening. Het is daarnaast ook nog eens hardnekkig en soms niet eens merkbaar.

Maar, hoe krijg je nou exact trombose? De volgende risicofactoren spelen een rol bij het krijgen van trombose:

  • Langdurig stilzitten of langdurig stilliggen
  • Zwangerschap
  • Operaties
  • Roken
  • Een been of arm langere tijd niet gebruikt hebben
  • Erfelijke afwijkingen in het bloed
  • Boezemfibrilleren
  • Gebruik van de anticonceptiepil

Trombose behandeling

Is het mogelijk om trombose te behandelen? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Het is namelijk in veel gevallen het doel om erger te voorkomen. Dat wil zeggen: de behandeling van trombose is in eerste instantie meestal gericht op het voorkomen van een longembolie.

Indien je last van een trombosebeen of trombose arm hebt, wordt ook getracht om complicaties in respectievelijk je been en arm te voorkomen.

Het gaat dus in eerste instantie met name om het voorkomen van erger.

Dit heeft puur te maken met de hardnekkigheid en complexiteit van trombose. Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren meerdere behandelingen ontwikkeld.

Met behulp van deze ontwikkelingen is het mogelijk om trombose te behandelen. Wij hebben de belangrijkste behandelingen hieronder uiteengezet.

Antistollingsmiddelen als trombose behandeling

Veel mensen starten in een vroegtijdig stadium al met het slikken van antistollingsmedicijnen. Het doel van deze medicijnen is om de stolling van het bloed te remmen. Men noemt deze medicijnen ook dikwijls bloedverdunners.

Het doel van deze middelen is om te voorkomen dat trombose ontstaat of om te voorkomen dat trombose groter kan worden.

Het is echter niet mogelijk om de trombose zelf te verwijderen met behulp van deze medicijnen. Dat is echt een taak die voor het menselijk lichaam weggelegd is.

1. Heparines

Heparines is een bekend voorbeeld van een mild antistollingsmiddelen. Dit medicijn wordt meestal voorgeschreven indien er een gevaarlijke of acute trombose tot stilstand gebracht moet worden.

Ook kan dit antistollingsmiddel helpen bij het voorkomen van een longembolie.

Bij sommige operaties krijg je na afloop ook direct heparines toegediend. Op deze manier trachten de artsen om trombose te voorkomen.

Een belangrijk kenmerk van heparines is echter dat het een kort werkend middel is. Op de lange termijn is alleen dit middelen dus niet voldoende.

2. Bloedplaatjesremmers

Bloedplaatjesremmers zijn weer een andere variant van antistollingsmedicijnen. Deze remmers worden voorgeschreven als er bijvoorbeeld een erfelijke aanleg in jouw familie vastgesteld is.

Ook als je een relatief klein risico op trombose loopt, kan een arts de bloedplaatjesremmers voorschrijven.

Deze bloedplaatjesremmers hebben dezelfde functie als andere antistollingsmiddelen; de stolling van het bloed proberen af te remmen.

3. DOAC’s

DOAC’s zijn een nieuwe variant van antistollingen. Het gaat hierbij om dagelijks een bepaalde dosering waarbij u dagelijks een bepaalde hoeveelheid tabletten slikt.

Deze middelen werken snel en je voeding heeft geen invloed op de werking hiervan. Sinds een paar jaar grijpt een arts direct naar DOAC’s indien er sprake is van één van de volgende situaties:

  • Behandeling en preventie van een (herhaalde) trombosebeen
  • Behandeling en preventie van een (herhaalde) longembolie
  • Voorkomen van trombose bij knie- en heupoperatie
  • Voorkomen van een beroerte of systemische embolie bij boezemfibrilleren

4. Elastische kousen

Je ziet regelmatig bij ouderen mensen de zogeheten elastische kousen. Deze kousen zorgen ervoor dat het opgehoopte vocht in je arm of been wordt afgevoerd.

Als je last van een trombosebeen of trombose arm hebt, is het lichaam niet meer altijd in staat om dit vocht af te voeren.

steunkousen bij trombosebeen

De elastische kousen zorgen daar dus voor en zijn derhalve onmisbaar bij de meeste trombosebehandelingen.

Het dragen van dergelijke kousen is een lange termijn traject. Sommige kousen dien je namelijk 6 maanden tot 1 jaar lang te dragen. Op die manier kan al het vocht worden afgevoerd en wordt de optimale werking verkregen.

>>Kies hier uw elastische kousen bij Bol.com<<

5. K remmers

De laatste behandeling die we willen bespreken, zijn de zogeheten K remmers. Ook dit is een antistollingsmiddel in de vorm van een tablet.

Het doel van K remmers is om er voor te zorgen dat er in je lichaam minder stollingsfactoren aangemaakt worden. Hierdoor krijgt je bloed ook minder kans om te stollen en wordt de kans op trombose daarmee kleiner.

Trombose behandeling; meerdere mogelijkheden

Het is duidelijk dat er meerdere behandelingsmogelijkheden zijn tegen trombose. In de praktijk blijkt vaak dat de exacte behandeling een combinatie van meerdere behandelingsmogelijkheden is.

Zo krijgen mensen de elastische kousen om én dienen ze bepaalde antistollingsmiddelen te slikken. Dankzij deze combinatie is het (hopelijk) mogelijk om trombose te voorkomen of zoveel mogelijk tegen te houden.