Hoe lang zwachtelen bij een trombosebeen? Heb jij ervaring met trombose? Heeft één van jouw dierbaren last van trombose (gehad)? Die kans is behoorlijk groot.
Trombose is namelijk in Nederland een relatief veelvoorkomende aandoening. Dit komt puur doordat trombose op meerdere manieren kan ontstaan.
Deze manieren zijn behoorlijk lastig tegen te houden, waardoor de vorming van trombose soms vrij spel krijgt.
Het is vervolgens behoorlijk lastig om er achter komen dat er daadwerkelijk sprake van trombose is. De symptomen zijn behoorlijk duidelijk, maar deze laten zich vaak pas na enige tijd zien.
Als de diagnose eenmaal gesteld is, is het ook nog eens lastig om de trombose volledig uit te roeien. Dat komt met name door de hardnekkigheid van trombose.
Het is een behoorlijk hardnekkige aandoening waar je een hoop last van kunt hebben.
Het verwijderen van de trombose is bovendien iets wat je lichaam zélf moet doen. Er is vooralsnog geen medicatie gevonden die de bloedprop volledig kan laten verdwijnen.
Die taak is voor het lichaam weggelegd, waarbij je met bepaalde medicatie er wel voor kunt zorgen dat erger voorkomen kan worden.
Als je last van trombose in je been hebt, noemen we dit logischerwijs een trombosebeen. Bij een trombosebeen is het belangrijk om te zwachtelen. Wellicht heb je deze term al vaker terug zien komen.
Maar, heb jij enig idee wat zwachtelen exact inhoudt? En weet je ook hoe lang je moet zwachtelen als je last van een trombosebeen hebt?
In dit artikel vertellen we je alles over het zwachtelen bij een trombosebeen. We kijken eerst naar datgene wat zwachtelen nou exact is en vervolgens geven we enkele tips met betrekking tot de tijdsduur van het zwachtelen.
Wat is zwachtelen?
Als je last van een trombosebeen hebt, heb je vaak last van specifieke symptomen.
Bij een trombosebeen is een bloedvat verstopt geraakt doordat het bloed is gaan stollen.
Een bloedprop (ook wel bloedstolsel genoemd) zit in de weg, waardoor het bloed niet meer op de gewenste manier door het bloedvat heen kan stromen.
Het gevolg hiervan is dat je been behoorlijk dik kan worden.
Het vocht kan namelijk niet meer op de gewenste manier afgevoerd worden. Een ander veelvoorkomend symptoom is dat je been behoorlijk zwaar aan gaat voelen.
Deze twee symptomen hebben eigenlijk met hetzelfde te maken: het vocht kan niet meer afgevoerd worden en de doorbloeding van het bloed verloopt niet zoals het hoort.
Om dit te voorkomen, kan je gebruik maken van zwachtelen. In feite is een zwachtel een soort tape welke om je been heen gespannen wordt.
Deze zwachtels voeren druk op de weefsels en op die manier kan het opgehoopte vocht afgevoerd worden. Als er voldoende vocht afgevoerd wordt, is het mogelijkheid om de steunkousen aan te meten.
Deze steunkousen dien je vervolgens voor een lange periode om te hebben.
Momenteel bestaan er meerdere soorten zwachtels. Ook zijn er meerdere technieken om een zwachtel aan te brengen. De verschillende varianten zijn onder andere:
- Lange-rekzwachtels
- Korte-rekzwachtels
- Inelastische zwachtels
- Zelfklevende zwachtels
Deze varianten van zwachtels hebben allemaal hun eigen kenmerken. Een arts kan dan ook perfect bepalen welke zwachtel het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.
Laat je dan ook uitgebreid informeren door je arts, zodat je trombosebeen uiteindelijk zo snel mogelijk al het vocht af kan voeren.
Met een zwachtel is het lichaam dus in staat om het overtollige vocht af voeren. Dit is niet alleen prettig vanwege medische redenen, maar het voelt ook nog eens véél prettiger aan.
Een been dat zo zwaar en dik aanvoelt, is simpelweg niet prettig. Door te zwachtelen is het dus mogelijk om hier iets aan te doen.
Hoe lang zwachtelen bij een trombosebeen?
Nu je eenmaal weet wat zwachtelen is, is het ook raadzaam om naar de tijdsperiode te kijken. Hoe lang moet je bijvoorbeeld zwachtelen bij een trombosebeen?
Het is belangrijk om te weten dat er geen vaste tijdsperiode voor het zwachtelen is. Nee, dit alles is afhankelijk van jouw situatie en de manier waarop het trombosebeen hersteld.
Als het vocht uit je been verdwijnt, wordt het been logischerwijs ook dunner. Hierdoor kan het zwachtel na verloop van tijd los te komen zitten, waardoor de werking teniet gedaan wordt.
Het is dan ook van belang om de zwachtel regelmatig aan te laten passen. Een strakke pasvorm is namelijk wenselijk bij een zwachtel.
Vervolgens is het aan de arts om te bepalen of het been slank genoeg is om steunkousen op te gaan meten.
Bij de steunkousen is het namelijk ook ontzettend belangrijk dat het been niet meer al te dik is. Als dat het geval is, is het namelijk niet mogelijk om de steunkousen op te meten.
Het is zaak dat eerst zoveel mogelijk vocht uit het trombosebeen gehaald wordt. Dat gebeurt dus middels het zwachtelen van het trombosebeen. Hoe lang je exact moet zwachtelen, is dus compleet persoonsgebonden.
Feit is wel dat dit een langdurig proces is. Het komt nooit voor dat een trombosebeen binnen één dag al het vocht kwijtgeraakt is.
Nee, dit is een langdurig proces waarbij de steunkousen ook voor een lange periode om het been heen moeten blijven zitten.
Het herstel van een trombosebeen
In de inleiding van dit verhaal hebben we aangegeven dat trombose een behoorlijk hardnekkige aandoening is. Dat is zeker het geval als we naar de totale herstelperiode van een trombosebeen kijken.
Het duurt sowieso al een tijdje voordat al het vocht uit het been verdwenen is. Door de ontwikkelingen van het zwachtelen gaat dit gelukkig wel steeds sneller.
Maar, nadien moet je ook nog vele maanden (of zelfs enkele jaren) met steunkousen om lopen.
Wij willen je dan ook graag aanraden om het herstel van een trombosebeen niet te onderschatten. Trombose is simpelweg een zeer vervelende en hardnekkige aandoening.
Het lichaam heeft hier veel moeite mee en dit zorgt dan ook voor een lange herstelperiode. Hou hier rekening mee en laat je altijd informeren door de arts.
Met het zwachtelen ben je in ieder geval in staat om het vocht uit je been te laten verdwijnen!