genezen van trombose

Hoe geneest trombose? Helaas heeft niet iedereen het geluk om voor de volle 100% gezond te zijn. Het is namelijk een feit dat bepaalde aandoeningen veelvuldig voorkomen. Een voorbeeld van een dergelijke aandoening is trombose.

Deze aandoening wordt ook getypeerd als een ouderdomsziekte, maar dat is gedeeltelijk maar waar. Je kunt namelijk op alle verschillende leeftijden last van trombose krijgen.

Als je eenmaal trombose hebt, is het bijzonder lastig om hier weer van af te komen. Trombose is namelijk een behoorlijk hardnekkige ziekte.

Trombose wordt dan ook wel eens als een sluipmoordenaar omschreven. Het komt in je lichaam terecht, terwijl je dat niet altijd door hebt. Als je het wél eenmaal doorhebt, kan het al te laat zijn. In dat geval kan de trombose al flink gegroeid zijn; de gevolgen hiervan kunnen niet mals zijn.

Als eenmaal de diagnose ‘trombose vastgesteld is, is het belangrijk om snel in actie te komen. Uiteraard heb je daar de vakkennis en de ervaring van een arts voor nodig. Maar, het is zélf ook mogelijk om iets tegen de trombose te doen.

Het is namelijk ontzettend belangrijk om een gezonde leefstijl na te leven. Op die manier kunnen de bloedvaten in een juiste conditie blijven. Onder een gezonde leefstijl scharen we onder andere voldoende beweging, een gezond voedingspatroon en zaken zoals alcohol en roken links laten liggen.

gezonde levensstijl

Zoals we al zeiden, heb je bij de genezing van trombose sowieso een arts nodig. Maar, hoe ziet de genezing van trombose er nou exact uit? In dit artikel kan je alles lezen over de genezing van trombose, de mogelijke gevolgen en aandachtspunten.

Inhoud

Hoe geneest trombose?

Het belangrijkste om te weten is dat je lichaam een significante rol bij de genezing speelt. Sterker nog; je lichaam is het enige aspect dat er voor kan zorgen dat het bloedstolsel volledig verdwijnt.

Bij trombose is er namelijk sprake van een bloedprop in één van de bloedvaten. Het is zaak dat deze bloedprop zo snel mogelijk verdwijnt.

De bloedprop houdt namelijk het bloed, inclusief zuurstof, tegen. Als de bloedprop eenmaal verdwenen is, kan het bloed weer op de gewenste manier door de bloedvaten heen stromen.

Om deze bloedprop te laten verdwijnen, moet je lichaam dus in actie komen. Het lichaam is in staat om bepaalde antistoffen te maken, waarmee het bloedstolsel in formaat afgenomen kan worden.

Op den duur moet het daarmee ook mogelijk zijn om het bloedstolsel volledig te laten verdwijnen. Dat is uiteindelijk de gewenste situatie.

trombose genezen

Antistollingsmedicijnen

Zoals je wellicht begrijpt, is het dus niet mogelijk om met behulp van medicatie de bloedprop te laten verdwijnen. Met behulp van medicatie is het wél mogelijk om erger te voorkomen.

Je loopt namelijk wel het risico dat de bloedprop blijft groeien. Op den duur is het daardoor mogelijk dat je bloedvat volledig verstopt raakt. Om dat te voorkomen, kan je bepaalde medicatie slikken.

We hebben het hierbij over zogenoemde antistollingsmedicijnen. Deze medicijnen moeten ervoor zorgen dat het bloed niet meer gaat stollen. Als dat eenmaal bewerkstelligd is, is het ook niet meer mogelijk dat de bloedprop groter wordt óf dat er een nieuwe bloedprop ontstaat.

Bij de antistollingsmedicijnen is het wel belangrijk om te weten dat deze de bloedprop niet weg kunnen nemen. Dit medicijn is puur bestemd om erger te voorkomen.

Het is dus absoluut niet mogelijk dat deze antistollingsmedicijnen ervoor zorgen dat je volledig van trombose af komt. Die taak is namelijk weggelegd voor het lichaam, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Elastische kousen

Een typerend symptoom van trombose is een opgezwollen plek in het lichaam waar de bloedprop zich bevindt. In de meeste gevallen heb je last van een trombosebeen of een trombose arm.

Deze beide varianten kan je herkennen aan een gezwollen plek in respectievelijk het been of in de arm. Deze zwelling ontstaat onder andere doordat het lichaamsdeel het vocht niet meer af kan voeren. Ook dat heeft te maken met de aanwezigheid van de bloedprop.

steunkousen bij trombosebeen

Een arts heeft in dit geval dan nog de mogelijkheid om elastische kousen te verstrekken. Deze kousen moet je voor minstens een half jaar dragen.

De kousen zorgen ervoor dat het vocht afgevoerd kan worden, zodat je trombosebeen of trombose arm niet al te dik wordt/blijft.

Ook bij de elastische kousen geldt dat dit alleen bedoeld is om erger te voorkomen. De elastische kousen kunnen er zelf ook niet voor zorgen dat de trombose volledig uit je lichaam verdwijnt.

Nee, de antistollingsmedicijnen en de elastische kousen zijn puur bestemd om erger te voorkomen. Uiteindelijk heeft het lichaam dus de belangrijkste rol om ervoor te zorgen dat de trombose volledig verdwijnt.

>>Kies hier uw elastische kousen voordelig bij Bol.com<<

Gezonde leefstijl

We hebben je in dit artikel al vertelt hoe trombose geneest. Eerder in dit artikel hebben we ook het belang van een gezonde leefstijl al even aangekaart. Graag willen we dit nog iets uitgebreider bespreken.

Hiervoor is het belangrijk om naar de oorzaak van trombose te kijken. Trombose ontstaat doordat het bloed gaat stollen of doordat je bloedvaten beschadigd raken. In een gezonde situatie kunnen je bloedvaten simpelweg niet beschadigen.

Maar, door bijvoorbeeld overmatig vet eten, teveel alcohol consumptie of door jarenlang te roken is het wél mogelijk dat de bloedvaten beschadigen.

Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat een gezonde leefstijl nauw verbonden is met het voorkomen van trombose. Als je een ongezonde leefstijl hebt, is de kans simpelweg groter dat je last van trombose krijgt.

We willen je dan ook aanraden om een gezonde leefstijl na te streven. Zorg ervoor dat je een gezond voedingspatroon hebt, dat je de alcohol en de sigaretten aan de kant schuift en dat je zuinig op je lichaam bent.

Voorkom trombose door gezond te eten

Je hebt tenslotte maar één lichaam. Er is je dan ook veel aangelegen om op deze manier te voorkomen dat je last van trombose kunt krijgen.

Mocht je onverhoopt wel last van trombose krijgen, weet je door dit artikel in ieder geval hoe je kunt genezen van trombose. Door middel van antistollingsmedicijnen en elastische kousen is het in ieder geval mogelijk om erger te voorkomen.